Министерството на околната среда и водите планира въвеждането на продуктова такса за облекла и текстилни изделия. Това стана ясно от съобщение на Българската стопанска камара за среща на нейния председател Радосвет Радев с ресорния министър Нено Димов.

Основният мотив за въвеждането на таксата е нарасналият внос на дрехи втора ръка, които в един момент ще станат отпадък. Радев сподели, че по данни на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба (АПТДВУ) вносът на дрехи втора употреба у нас е средно по 30 тона на денонощие, като почти половината от това количество е за реекспорт (основно за страни извън ЕС), а едва 2-5% от стоките подлежат на унищожаване.

В тази връзка е и очакването на асоциацията предвижданите нови продуктови такси да не важат за целия внос, а само за онази част от него, която реално води до замърсяване на околната среда. В отговор Нено Димов уточни, че предстои създаването на работна група за изработване на наредбата за продуктовите такси върху текстила, в която ще бъдат поканени представители на бранша.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × five =