Бойко Борисов, в качеството си обаче на председател на ПП ГЕРБ, разпореди на кмета на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) да задържи и да не изпълнява решението на Общински съвет – Царево по казуса „Силистар“. Председателят на ГЕРБ възложи на кмета на Царево да не изпълнява решението до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение на Общински съвет – Царево.

Припомняме, че общинските съветници приеха решение за изработване на проект за подробен устройствен план за застрояване в местността „Силистар“. Като последна точка на редовна сесия в Царево, съветниците одобриха докладна на кмета за изработване на проект за план за застрояване на 22 дка в Силистар – бивш свинарник. Според екоорганизации, това ще даде зелена светлина за бъдещо строителство.

Имотът, за който се предлага План за застрояване, е на няколкостотин метра от дивия плаж. Кметът на Царево Георги Лапчев твърди, че мястото попада в урбанизирана територия и не е част от парк Странджа. Намерението на общината е да възстанови пътя до плаж Силистар, който сега попада в частния парцел. По обяснението на кмета, ще бъдат иззети 800 квадрата от собствеността собственика на ивота, за да може веднъж завинаги пътят там да е регламентиран и никой да не може да го затваря.

Природозащитниците от WWF твърдят друго – теренът е земеделски и попада в парк Странджа и Натура 2000. Замяната му трябва да стане само по силата на приет Общ устройствен план. Съществуващият в момента е от 2008 г.и не предвижда такова нещо, а планът от 2018 все още не е одобрен.

Целият имот е от 22 декара и е собственост на фирмата „Ню Билдинг Естейстс“. Тази година е придобит за 435 хил. лева или близо 10 евро на квадратен метър. Според Търговския регистър фирмата собственик на терена „Ню Билдинг Естейстс“ е притежание на друга фирма – „Ню Билдинг Пропърти“, която строи луксозни жилищни сгради.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

3 + nine =