Ekaterina Kaprova

В края на месец март тази година на летище Бургас имаше голямо тържество. Пристигна първият полет на ирландската авиокомпания Ryanair. Усмихнати пътници, народна музика, цветя, официални гости – всичко както си му е редът. Тогава бяха дадени и някои обещания – 11 нови маршрута, 250 000 клиенти годишно, 3 полета на ден, седем дни седмично, 187 нови работни места само в Бургас. Инвестицията е на стойност 100 млн. долара, като е купен и нов самолет. За цените е ясно – започват от 9,99 евро.

Така и свършват. На 23 октомври. Това е последната дата, за която може да си купите билет от или до летище Бургас. Никъде на официалните сайтове на компанията или на летището не пише, че самолетите ще спрат окончателно, но невъзможността да си купиш билет за по-късна дата и липсата на летателни планове / или както се нарича планирането на полетите / даде основание на бургазлии да заговорят за отказ на нискотарифната компания от тази дестинация. Защо ли? Ами защото не й е изгодно.

Идеята на общински съветници от Бургас да привлекат този превозвач беше да се осъществяват не само туристически полети през лятото, но и бизнес пътувания през останалото време. Но дали заради стачките на персонала на Ryanair през това лято, които доведоха до 200 000 отказали се клиенти, или заради невъзможността да се поддържат ниски цени на билетите, явно компанията не смята за целесъобразно да поддържа всичките си полети до всичките обещани дестинации през цялата година.

Защото, да си кажем честно, то в Бургас бизнес не остана. Камо ли да поддържа партньорства в чужбина, заради които да се налага да лети по 5 пъти в седмицата до Мюнхен например.

Истината е, че още през септември миналата година е било ясно, че целта на компанията е от 2018 г. да обслужва десет нови маршрута от и до Италия, Израел, Латвия, Словакия, Германия и Полша. Два от маршрутите да бъдат поддържани целогодишно, два пъти седмично – от и до Мюнхен и Милано, а по останалите планът е да се лети от март до есента.

И защо това някакси мина покрай ушите на всички в Бургас? И даже бяха отпуснати едни пари за популяризиране на дейността на тази нова компания, която има само две бази в България, а едната е точно в нашия град. По непотвърдена информация тези пари така и са си останали неупотребени. Може би защото ирландците са чувствителни на тема „лъжа”, но премълчаването на истината не е точно такава и може да се използва.

И затова сега всички мълчат. За три дни ще мине темата и ще се забрави до следващата пролет, когато ще посрещнем отново първите туристи на завърналата се нискотарифна компания на бургаското летище с цветя и музика и пак ще открием базата на Ryanair. /Това вече сме го играли с няколко пречиствателни станции, но е друга тема./

Хейтърите започнаха да коментират в социалната мрежа, че Бургас е евтина спалня, че ни пречи Нефтозавода и какво ли още не. Ами ако проверите, ще разберете, че Бургас хич не е евтина спалня. Имаме два големи хотела с много звезди, където нощувката не е без пари и не е по джоба на обикновения турист, който пътува с нискотарифни самолети за по 10 евро. Останалите хотелчета не ги коментирам. Там може и да е евтино, но подозирам, че много от тях свързват двата края като дават стаи под наем на час.

И Нефтозаводът не ни пречи. Те туристите едва ли знаят за него. А пък заводи си има във всеки голям град по света. Защото явно тук не можем да правим такъв туризъм, че да се изхранваме от него. Трябва ни някакво производство. А Нефтозаводът е едно от най-много десетте предприятия, които все още работят в региона.

Истината е, че туристите изобщо не виждат Бургас. Слизат на летището и отиват в Слънчака. Или някъде другаде. Какво да правят в Бургас? Когато вали, ги водят да видят пясъчните фигури, острова и най-вече мола. И това е целият ни туризъм. Само с полети до Бургас няма как да се увеличи сезона. Който е избрал да дойде тук през октомври, явно няма да ходи на плаж. Казината са затворени, дискотеките – също. Каквото има по магазините, го има и в Мюнхен. Концерти има само през лятото, поне такива, за които си струва да дойдеш от другия край на Европа. Историческите и археологическите ни открития също не са за посещение в дъжда.

Е тогава за какво, по дяволите, да идват туристи у нас през зимата? Ами ще отидат във Виена на коледен базар, в Италия на карнавал, в Испания на фиеста… И няма защо да се сърдим, че спират полетите. И аз да имам самолет, и аз няма да го лашкам насам –натам празен. Още повече, че трябва да се поддържа персонал, който не е доволен от заплатите, да се плащат летищни такси и поддръжка на самолетите в зимни условия. Така че, докато не измислим причина, поради която някой ще иска да дойде у нас от октомври до март, можем да се мусим на себе си, че бизнесът се изнася от тук и се оглежда за зимни курорти.

Само си остава неприятния вкус от престояло шампанско, което сме пили докато сме думкали тъпана, че нещо грандиозно се случва в Бургас, а то се оказва само пара от свирката.

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви