Трима високопоставени представители на руското ракетно-космическо предприятие „Енергия“ бяха арестувани за корупция, предаде Франс прес, като се позова на Следствения комитет (СК) на Руската федерация.

Алексей Белобородов – заместник-директорът на компанията, която произвежда пилотираните космически кораби „Союз“ и товарните „Прогрес“ – и двама негови подчинени са задържани. На тримата са повдигнати обвинения в опит за измама.

СК отбеляза, че арестите са били извършени в рамките на разследване, водено с „активната помощ“ на Федералната служба за сигурност (ФСС).

В края на миналия месец ФСС проведе няколко обиска, насочени срещу руския космически сектор, в съответствие с разследване за държавна измяна, съобщиха местни медии. Те бяха проведени в Централния научноизследователски институт по машиностроене (ЦНИИмаш) – главния изследователски институт на руската космическа промишленост – чийто служител Виктор Кудрявцев бе арестуван.

Според в. „Комерсант“ десетина служители от сектора са заподозрени, че са предали на западни тайни служби секретна информация за проекти за руски хиперзвукови оръжия.

В началото на март руският президент Владимир Путин се похвали с нови, по думите му, непобедими хиперзвукови и подводни оръжия, разработени от неговата страна, съобщава БТА.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви