Президентът Радев на Петрова нива: Искаме ясен отговор от Турция за компенсациите на тракийските бежанци

0
69

„Тук, на легендарното тракийско „Оборище“, предците ни потърсиха път към свобода и достойнство. Водени от веруюто да принесат и своята дан пред олтара на революцията, тракийските делегати подкрепиха взетото в Македония решение за въстание. Когато нашите сънародници в Македония въстават, мястото на тракийци беше да бъдат редом с тях. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива.

Държавният глава подчерта, че революционните дейци от VII въстанически окръг ясно са съзнавали, че „двадесетте дни свобода“ на Одринско ще имат висока цена, а погромът на бунта ще е кървав. „Едновременно действаха ножът, куршумът, огънят и бесилката“, припомни президентът думите на летописеца на въстанието Христо Силянов, а хиляди бежанци ще поемат своя „поход към земята на спасението“ – към свободна България.

Справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас, посочи Румен Радев и добави, че вече е поставил въпроса за компенсациите на тракийските бежанци и ще продължи да изисква ясен отговор при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение.

„Никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония от вас, наследниците на героите, които отдадоха живота си на българската национална идея. Благодаря, че съхранявате огъня на традицията не само тук, на Петрова нива, но и в своето ежедневие“, обърна се държавният глава към наследниците на участниците в Илинденско-Преображенското въстание.

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните роти на Българската армия. В тържественото отбелязване на 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание участваха вицепремиерът Валери Симеонов, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, народни представители, представители на изпълнителната власт и хиляди граждани.

Остави отговор

Please enter your comment!
Please enter your name here