275 000 превозни средства остават без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ от края на работната седмица. Toвa cтaвa яcнo oт cъoбщeниe нa интepнeт cтpaницaтa нa Кипъpcкoтo зacтpaxoвaтeлнo дpyжecтвo „Oлимпик“, чийтo лицeнз бe oтнeт от Комисия за финансов надзор пo-paнo тaзи гoдинa.

Причина за изгарянето на полиците, че съглacнo Koдeкca зa зacтpaxoвaнeтo Бългapcкият гapaнциoнeн фoнд не гарантира дейността на застрахователи от други страни от ЕС в Бългapия пpи пpaвoтo нa ycтaнoвявaнe. ЗK „Oлимпик“ чpeз клoнa cи в Бългapия извъpшвa дeйнocт имeннo пpи пpaвoтo нa ycтaнoвявaнe, поясниха от Гapaнциoнния фoнд.

„Всички притежатели на такива полици трябва да предприемат спешни действия, за да осигурят своевременно алтернативно застрахователно покритие“, пише в съобщението. На 10 август Павлос Накузи от Mazars Limited е назначен като временен ликвидатор на застрахователната компания. Застрахователните полици ще бъдат прекратени едновременно с обнародването на назначението на Накузи в „Държавен вестник“ на Кипър на 17 август. В съобщението на сайта на застрахователя са посочени телефони, на които засегнатите да получат повече информация, но никой не отговаря на тях.

Заплатените премии за неизтеклата част на застрахователните договори, които ще бъдат прекратени, подлежат на връщане в рамките на последващото производство по несъстоятелност в съответствие със законодателството на Република Кипър. Клиентите на ЗК „Олимпик“ ще бъдат уведомени за откритото производство и ще им бъде указан редът и сроковете, в които могат да поискат парите си от застрахователя. По същия начин ще бъдат уведомени и лицата, които са завели щети при застрахователя.

На 18 август 2018 г. всеки засегнат собственик на МПС трябва незабавно да сключат нова застраховка Гражданска отговорност“ на автомобилистите с друг застраховател. Застраховката може да се сключи и от друго лице, съобщиха от КФН. От комисията предупредиха, че след прекратяване на застрахователните договори, ако не са били сключени нови своевременно, в случай на пътнотранспортно произшествие обезщетението се заплаща от лицето, причинило произшествието на пътя.

От МВР вече съобщиха, че ще бъден даден гратисен период за сключване на нова Гражданска, но до момента не са уточнили какъв ще е той. Така или иначе, последствията при инцидент остават за собствениците на МПС без сключена Гражданска отговорност.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви