Окръжен съд – Бургас като въззивна инстанция отмени определение на Районен съд – Царево, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Даниел Стоянов. Съдът остави без разглеждане искането на прокурора при Районна прокуратура – Царево за вземане на най-тежката мярка за неотклонение.

Съдът констатира, че в кориците по делото фигурира постановление от 09.08.2018 г. на разследващия орган, с което Даниел С. е привлечен като обвиняем за това, че на 07.08.2018 г., около 21:00 часа, в гр. Китен, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на С. Я., като деянието е извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта си 0.92 на хиляда, установено с техническо средство „Алкотест Дрегер“ и след употреба на наркотични вещества – амфетамин, установено с техническо средство „Drager Drug Test 5000”. След като връхлетял върху момичетата, БМВ-то на Даниел се преобърнало на таван. Със същото постановление на обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Според въззивната инстанция, разследващият орган, привличайки Даниел Стоянов в качеството на обвиняем, е преценил, че спрямо него следва да се вземе и надлежно е взета първоначална мярка за неотклонение „Подписка“. След този момент, за да се предприемат действия по задържането на лицето, е следвало обвиняемият да не се е явил пред съответния орган без уважителни причини, да е променил местоживеенето си, без да е уведомил за това съответния орган или да е нарушил режима на изпълняваната по отношение на него мярка за неотклонение. Изготвянето на искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ е трябвало да стане преди по отношение на Даниел С да бъде взета първоначална мярка „Подписка“.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nineteen − two =