С решение на Общинския съвет беше отхвърлена възможността поддръжката и управлението на язовирите да бъдат прехвърлени на новосъздаденото държавно дружество. По този начин и в бъдеще общината ще отговаря за целостта и изправността на всичките си 72 язовира.

В обръщението си към съветниците кметът Георги Димитров призна, че приходите от отдаването под наем на тази общинска собственост не са високи и достигат нива от около 100 000 лв. годишно, но припомни, че язовирите осигуряват единствения поминък на хора от общината, които се занимават с рибарство или с интензивно земеделие, т.е със зеленчукопроизводство и овощарство. Без язовирите поливането на обработваемите площи е обречено.

В момента община Карнобат е задължена по закон да почиства от храсти и дървета, намиращи се в 500 метровата зона след язовирните стени. Ако този ангажимент не се изпълнява, държавата налага глоби, които се покриват от общинския бюджет.

Нито една институция не поддържа редовно следващите метри от коритата на реките, т.е речните корита извън 500 метровата зона остават без постоянен надзор, а глоби за подобни примери на безстопанственост няма.

Същевременно от общината са в невъзможност да намерят и срещу заплащане резачи, които да почистят растителността под язовирните стени, а самата дървесина е негодна за огрев.

Въпреки трудната ситуация в Карнобат поеха пълната отговорност да се справят самостоятелно с поддръжката на язовирите.

„Ние трябва да съхраняваме и опазваме общинската собственост, а не да я продаваме, подаряваме, разпиляваме или губим – коментира по време на заседанието на Общинския съвет кметът Георги Димитров.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five + eight =