Количеството цигари, колкото вероятно бургазлии пушат за ден, откриха в контейнеровоз на пристанището. Петима души дадоха пресконференция /двама от прокуратурата и трима от АМ/ за откритата контрабанда. Оказа се, че бургаските митничари са откривали много по-голямо количество цигари. Решението им да дадат съвместна пресконференция с прокуратурата вероятно е породено от „майстойрския“ начин на укриване на контрабандата.

dav

От изнесените подробности стана ясно, че е проверен кораб с либерийски флаг, идващ от Руската федерация, акостирал в Бургас, който  по документи е трябвало да превозва  иглолистен материал – шлифовани дъски от бор. Получател на стоката е  българско търговско дружество,  което е ангажирало  митнически агент да уреди формалностите. Корабът, плаващ под либерийски флаг, акостирал на пристанището на 1.08. На 9-ти  август е започнала проверката на намиращите се в контейнера 20 броя палети,като 6 от тях са изнесени отвън. Открити са 111 312 броя цигари, марка NZ, с белоруски бандерол. Обща им стойност е  834 840 лева. Това е престъпление по чл 242 от НК, уточни председателят на Окръжна прокуратура Бургас Георги Чинев.

„На 1.08. пристига контереновозът и митническото разузнаване селектира контейнера. На 7-ми август контейнерът  преминава през рентгенов контрол, където операторите забелязват различна плътност в някои от палетите. За целта се изчаква да се подаде митническа декларация на 9.08. и колегите пристъпват към физическата проверка“, заяви заместник-директорът на Агенция Митници  Юлиан Мирков.

Имало е много добра предварителна подготовка за укриване на контрабандата. Дъските по нищо не са издавали  наличието на цигари между тях. Митничарите забелязват микропрорези по цялата дължина на дъските и със специални средства успяват да открият този капак.

Във всяка дъска е имало по  48 кутии цигари.

По случая се води досъдебно производство.  Наказанието за контробандата в особено големи размери, която се класифицира като тежко умишлено престъпление, е от 3 до 10 г. затвор и глоба от 10 000 до 100 000 лв.

За 24 часа са извършени претърсвания, изземвания и огледи. Разпитани са и свидетели. Зам.-прокурор Йовита Григорова заяви, че цигарите са „майсторски укрити“. Дъските са били залепени със специални капаци и са оформени чекмеджета, в които са поставени цигарите.

Стана ясно още, че корабът не  е задържан.

снимки: АМ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви