Премиерът на Канада Джъстин Трюдо отказа да се извини на Саудитска Арабия по казуса за човешките права, информират световни агенции.

Припомняме, по-рано тази седмица Рияд изгони посланика на Канада, блокира новите търговски и инвестиционни сделки и прекрати сътрудничеството в редица области след призив на Отава да освободи правозащитници. Канада открито разкритикува репресиите срещу правозащитници в монархията. Това беше възприето от Саудитска Арабия като намеса във вътрешните работи на държавата.

Но Трюдо не се огъна от натиска на Рияд. Канада винаги ще говори силно и ясно публично и частно по въпроси за човешките права, подчерта той, но поясни, че Отава не желае обтегнати отношения със Саудитска Арабия. По думите му Канада отчита, че Рияд е „постигнал напредък що се отнася до човешките права“.

Трюдо разкри, че външният министър на Канада Кристия Фрийланд е провела дълъг разговор със саудитския си колега във вторник в опит да разрешат спора. „Дипломатическите разговори продължават“, каза той, но предупреди, че Канада ще продължи да притиска Саудитска Арабия по въпроса.

По-рано външният министър на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр изключи посреднически преговори, завявайки на пресконференция в Рияд, че „е направена грешка и грешката трябва да бъде поправена“.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви