50-годишен бургазлия с несъвместим с живота инсулт е станал донор на бъбреци за две жени. Операцията ще им даде възможност да водят нормален живот.

Началникът на клиниката по урология в Александровска болница доц. Маринчо Георгиев обясни в студиото на „Тази сутрин”, че самолетът е излетял към морския град в 6:30 часа. „По европейските и световни стандарти, бъбреците са взети в 10 сутринта и в 10 вечерта вече бяхме на операционната маса и ги поставяхме”, разказа той.

Анестезиологът д-р Тошко Тодоров посочи, че жените са със стабилни показатели и първоначалните данни показват, че бъбреците им работят добре.

Припомняме, че преди два дни самолет C-27J “Спартан” изпълни успешно транспортна задача от София до Бургас и обратно, свързана с донорската ситуация. Самолетът беше с екипаж командир майор Георги Стоименов, втори пилот капитан Стоян Барев и борден инженер капитан Николай Михайлов от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили (ВВС).

На борда на самолета се намираха два екипа от медицински специалисти на УМБАЛ „Александровска“ и на Военномедицинска академия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви