Хиперкарът на австрийците

Австрийски автопроизводител не е нещо суперекзотично, както български да речем. В Австрия се правят доста автомобили по поръчка на външни автопроизводители като Mercedes и Jaguar от местната компания Magna. Има и локално производство – на известния спортен модел KTM X-Bow. Но спортният модел е едно, а хиперкарът е съвсем друга бира…

Сега в списъка на местните автопроизводители се включва и компанията Milan Automotive, основана през март миналата година. Шефът на компанията Маркус Фукс е бивш автопилот и маркетингов директор на отбора на Памела Андерсън Downforce1. Идеята за собствен спортен автомобил Фукс има отдавна, а в 2012-а дори показа прототипа Milan, за тестовете на който бяха привлечени Дейвид Култард и Феликс Баумгартнер. Едва след шест години, обаче, Фукс успява да направи първия си автомобил – Milan Red.

Дължината на купето на Milan Red е 4741 мм, а ширината и височината съответно 2156 и 1197 мм. Междуосието е 2750 мм, а масата на колата достига много приличните 1300 кг. От място до 200 км/ч “червеният/Red” се изстрелва за 5,46 секунди, а до 300 км/ч за 9,98 сек. Това е по-добро постижение от това на Bugatti Chiron, който има резултати 6,5 и 13,6 секунди съответно. Milan Red има три режима на движение, чиито имена говорят сами за себе си – Glide /плъзгане/, Hunt /лов/ и Attack.

Хиперкарът е снабден с керамичнокарбонови спирачки от Brembo – шестбутални отпред за диска 390 мм и четрибутални отзад за диска 380 мм. Джантите са от кован алуминий, гумите са с размери 265/35 R20 отпред и 325/30 R21 отзад.

В основата на конструкцията на Milan Red е карбонов монокок, покрит с външни композитни панели. От карбон са двойните носачи и отпред, и отзад. Според австрийците това съчетание се използва за пръв път при автомобил за пътна употреба. Окачването позволява регулиране на наклона и схождението на всичките колела, настройка на пружините, амортисьорите и стабилизаторите за напречна устойчивост. В базовата комплектация влиза и система за принудително повдигане на купето и увеличаване на просвета пред препятствие в рамките на 90 – 135 мм.

Хиперкарът е кръстен на редкия хищник червен орел. Плановете са за производство на 99 екземпляра, като всеки от тях ще има бензинов двигател V8 с ходов обем от 6,2 л. Той е снабден с четири турбокомпресора с помоща на които максималната мощност достига 1325 к.с., а максималният въртящ момент 1400 Нм. Всичко това се хвърля на задните колела през седемстепенна роботизирана преселективна кутия.

Максималната скорост на “орела” надхвърля 400 км/ч, а скокът от нула до стотака отнема едва 2,47 секунди.Bugatti Chiron с неговите 1500 к.с. и 1600 Нм скача от 0 до 100 за 2,5 секунди, а таванът на скоростта му е 420 км/ч.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

one × 5 =