„Царските конюшни” ще получат предварителен статут на културна ценност от национално значение след пожара през уикенда. Това каза министърът на културата Боил Банов в предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Моето притеснение е, че той ще бъде съборен в съда поради многото дела, които водят собствениците помежду си и неуточнената собственост”, призна той. „Това го правя не защото съм убеден, а за да отговоря на един популизъм в общественото мнение, което не ми е присъщо”, подчерта Банов.

„Ще се докаже дали е умишлен палеж, или е случайност. В известна степен към момента това няма значение. Има значение, че тази сграда се охранява по реда на Закона за културното наследство и към момента”, каза още министърът.

Той допълни, че е безсмислено собственици на такива сгради да се опитват да палят и рушат, защото законът е такъв, че те са длъжни са наново да възстановят всичко по начина, по който е изглеждало.

По-голямата част от сградите, които горяха, са на МВР, отбеляза още Банов. „Тази сграда, дали вчера беше от национално значение, или утре ще бъде обявена, се съхранява по един и същи начин и сега”, увери  културният министър.

В момента той не вижда основания да подава оставка. „Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където обаче съм осигурил необходимата охрана на обекта от гледна точка на Закона за културното наследство”, категоричен беше той.

По думите му самото обявяване на процедура за статут вкарва сградата в режим на специална охрана. „Няма хипотеза да се случи нещо друго с този паметник, освен да се възстанови във вида, в който е”, подчерта министърът.

„Тази сграда, както и други знакови сгради в центъра на София, са под възбрана и под наша защита по Закона за културното наследство. Злонамерените действия не променят възбраната и защитата”, каза още той.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five × 5 =