Връщане на държавата в социалната сфера, образованието, здравеопазването и икономиката, „отглеждане” на местна промишленост с нейна помощ и битка на всички нива в защита на държавния суверенитет. По този начин лидерът на БСП Корнелия Нинова представи управленската визия на левицата по време на събора й на Бузлуджа. По думите й новият път означава „край на Прехода”.

„Шайката си отива, народът остава и този народ трябва да избере своя път. Ние предлагаме един възможен път – ние му предлагаме да си върнем държавността, да си пазим суверенитета като държава, да си пазим достойнството като народ”, обяви тя.

Нинова застана пред множеството веднага след лидера на ПЕС Сергей Станишев, който говори за възможностите на обединената левица да промени посоката на развитие на Европейския съюз. Лидерката на БСП обаче въобще не засегна европейската тема в изказването си.

Родните социалисти и европейските им колеги влязоха в сблъсък още преди няколко месеца заради решението на „Позитано“ 20 да се обяви срещу Истанбулската конвенция – въпреки подкрепата за нея на ниво ПЕС.

Сред акцентите във визията на БСП са мащабни промени в икономическата сфера: „Държавата да създаде свое собствено българско, родно производство. Всички заедно да направим българска икономика, да направим програма за всеки един регион в България. Всички да решим, че това производство ще бъде осигурено с български кадри, а не с мигранти, които ще ни решават въпроса с работната сила и демографската криза”.

Според нея националните богатства („плажове, гори, летища, жп линии”) не трябва да се концесионират и приватизират, а болниците, работещи с НЗОК не трябва да са търговски дружества.

„Българската държава трябва да има своята роля в образованието на децата ни – един учебник в един клас за цялата страна с истинската, автентичната българска история, литература и култура. И не подменяйте идентичността на този народ!”, предупреди председателят на БСП.

Тя поиска преизчисляване на старите пенсии, семейно подоходно облагане, облекчения за младите семейства, таван на субсидиите в подкрепа на дребните и средни фермери и др.

Нинова директно атакува и вътрешната опозиция в партията: „Ще има съпротива, защото тези години създадоха политико-олигархична група в България, която си присвои държавата и краде от вас по 10 млрд. лв. годишно. Има прослойка от икономически кръгове, които си купуват политици от всички цветове. Сигурно и в нашите редици ще има хора, които няма да приемат нашето предложение към нашия народ!”.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви