Няколко изключително редки космически явления ще можем да наблюдаваме на 27 юли. На 27 срещу 28 юли ще се случи най-продължителното затъмнение от век насам и ще бъде видимо от България. То ще продължи почти 4 часа, а пълна фаза ще бъде 102 минути. Тогава Луната ще бъде с червеникав цвят и ще се появи т.нар. Кървава Луна.

Тази година в края на юли ще има още едно интересно явление, което се случва веднъж на 15 години. Отново ще се случи на 27 юли. Планетата Марс ще бъде в опозиция със Слънцето. Явлението се нарича велико противостояние на Марс. Планетата ще бъде изключително ярка и ще се вижда като червена звезда. През 2003 година Червената планета беше на разстояние 56 млн. км. Този път ще бъде на 57,6 млн. км и ще бъде 10 пъти по-ярък от обикновено.

Предстоящото лунно затъмнение повдига въпроси и притеснения за влиянието на Луната върху хората.

В древността

Вярванията и легендите, свързани с Луната през вековете са много. В исляма например денонощието започва с нейния изгрев. За много култури тя е източник на магическа сила. В древногръцката митология с Луната е свързана Хеката, почитана като богиня на подземния свят. За нея се вярвало, че изпраща кошмарни сънища на хората, както и че трябва да бъде  призовавана при правенето и развалянето на магии, но и за облекчаване на родилните мъки. В Америка пък ацтеките смятали, че луната е бог от мъжки пол – Тексистекатъл. За европейците през средновековието Луната била източник на страх, а Хеката – зла богиня, придружавана от демони.

В християнството

В Библията хора, умствено или телесно болни, за които се вярвало, че се мъчат най-много при пълнолуние, са наречени лунатици. В Евангелието от Матей те са свързани с бесове и с Дявола. Предстоящото затъмнение отново провокира проповедници да вещаят края на света. Пророците на Съдния ден твърдят, че юлското кърваво лунно затъмнение е знак отгоре, който показва, че Краят на света е неизбежен. Десетки християнски проповедници конспиролози, които следят движението на Луната, интерпретират това събитие като изпълнение на библейското пророчество.

Проповедниците на Края на света посочват книгата Откровение, в която се говори, че Луната ще стане като кръв, земетресения ще разтърсят земята, а Слънцето ще стане черно. Те твърдят, че Луната ще стане червена преди „великия и страшен ден Господен“. Според пастор Пол Бегли „Тези кървави Луни винаги се случват в значимите дни на пророчествата“. „И ако проучите Кървавите Луни през 2014 г. и 2015 г., всичките четири Кървави Луни са ставали на празника Пасхата и празника на Скинията. Празникът на Скинията започва на 15-я ден от седмия месец.

В астрологията

Лунното затъмнение на 27 юли ще повлияе на всички зодиакални знаци, но най-силно на: Телец, Лъв, Скорпион и Водолей.  Ако сте от тези зодии,  следващите месеци може да имат решаващо значение.

Негативните аспекти на Луна и Марс с планетата Уран в знака Телец подчертават нестабилността на текущия момент. Много от нас ще бъдат обладани от силно желание да се освободят от ограниченията и да въстанат против насадените ни порядки. Може да се появи склонност към безразсъдно поведение, без да се мисли за последствията, което може да доведе до големи проблеми.

Пълнолунието във Водолей може да ни даде някоя и друга изненада, но не се очаква тя да бъде неприятна. Каквото и да се случи, важен е крайният резултат и какво ще ни донеси впоследствие.

Пълнолунието ще активира огромна енергия, която трябва да намери начин да излезе. Реализирайте се, като работите конструктивно, но избягвайте риска. Под въздействието на пълнолунието може да станем прекалено настоятелни и така да навредим както на себе си, така и на околните.

Доколко обаче луната влияе върху човешката психика и поведение е твърде спорно. Няма категорични научни доказателства за подобни ефекти. Изследванията сочат, че по време на пълнолуние дълбоката фаза на съня продължава средно с 5 минути по-малко. Тази промяна не изглежда достатъчно значителна, за да доведе до преумора или някакви други последствия. Много хора обаче наистина страдат от безсъние по време на пълнолуние. В същото време пълнолунието е момент, в който може да изпълнявате ритуали за красота, както и магически практики за привличане на любовта и доброто.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви