Сидеров постави ултиматум на Симеонов – лидерът на „Атака“ заяви пред Нова, че ако Симеонов не се извини, както на него, така и на колегата му Николай Александров, който внесе промените в закона за приватизацията, двамата ще заведат дело срещу Симеонов за обида и клевета.
Повод за това е обвинението на вицепремиера Симеонов, че депутатите от „Атака“ лобират в полза на братята Домусчиеви около прокарването на поправките в закона за приватизацията.

Симеонов заяви, че поправките се правят, така че да се опростят 58 милиона лева неустойки, които братя Домусчиеви дължат на държавата заради неспазен приватизационен договор за Българския морски флот (БМФ). Според лидера на НФСБ поправките, внесени от атакиста Николай Александров и Емил Димитров от ВМРО, се прокарват в полза на Домусчиеви, защото в края на настоящата година изтича 10-годишният срок, в който братята, приватизирали предприятието, трябва да изпълнят определени условия. Домусчиеви обаче загубиха делото с държавата, в резултат на което ще се наложи догодина на платят неустойка на държавата в размер на 58 милиона лева. С промените в закона за приватизацията тези неустойки се опрощавали на приватизаторите според вицепремиера.

„Ако тази точка не бъде оттеглена, ще стане ясно, че коалицията е жертвана в името на частни интереси, едни 58 млн. лева“, отсече тогава Симеонов, прехвърляйки обвинението и върху ГЕРБ. Вчера държавният глава Румен Радев наложи вето на промените. Малко по-късно стана ясно, че от  ГЕРБ подкрепят ветото на президента.

Днес Сидеров освен че поиска публично извинение от коалиционния си партньор в ОП и управляващата коалиция, той тълкува и че с поправките в закона за приватизацията, внесени от атакиста Александров, не се опрощават абсолютно никакви задължения във връзка с приватизацията на Български морски флот.
„Не ги опрощаваме и няма такъв начин да се опрощава чрез поправки. Тази измама беше хвърлена в пространството именно от вицепремиера Валери Симеонов към „Атака“ и ГЕРБ. Аз очаквам извинение и за Даниел Кирилов (Данаил Кирилов – бел. ред.), който е добър юрист, който беше очернен“, заяви категорично Сидеров и допълни, че ще окуражи Кирилов и премиера Борисов също да заведат такива дела.

Аз директно апелирам към премиера Борисов да постави нещата на място да покаже кой е премиер в държавата, кой е вицепремиер.

В тази връзка Сидеров намекна, че Валери Симеонов като цяло не върши добре работата си като вицепремиер. Лидерът на „Атака“ ясно обвини Симеонов, че той самият убива българския бизнес с нощните си разходки по дискотеките по Черноморието. Сидеров обясни, че е получил много сигнали и много хора са се обърнали към него относно „шумните“ мерки на Симеонов, поради което бил принуден да вземе отношение. Атакистът заяви, че „… аз не съм го пратил във властта да убива туризма, а да вдига доходите“. По думите на Сидеров лидерът на НФСБ не се справя с това, поради което трябвало Симеонов да бъде сменен от поста заместник министър-председател.

Ако той не може да се справя с това, за което съм го пратил във властта, да признае и ще бъде честно от негова страна и ще търсим друг човек.
В интервюто Сидеров поиска оставката и на директора на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов заради лъжа. Според лидера на „Атака“ началникът на бургаската полиция е излъгал за това, че не охранява Симеонов при неговите обиколки по заведенията по Черноморието. Сидеров извади снимки, на които се вижда, че Симеонов се придружава от няколко униформени.

„От кого го пази, нали уж това било за хората? Калоянов трябва да си подаде оставката, той е кадър на Бъчварова, която съсипа МВР преди години“, категоричен е Сидеров.

Според Сидеров Симеонов също така не се занимавал със „златните концесии“, които влизали в ресора му. Вместо това той съсипвал българския бизнес, без да закача чуждия.

„Смятам, че ГЕРБ направи една тактическа грешка. Оттегли нещо, което няма никакъв лобизъм в него“, заяви Сидеров относно поправките в приватизационния закон. Според него всеки юрист, „който може да прочете закона“, можел да потвърди неговите думи. „Само че този закон беше обсъждан без да се чете. Бяхме обвинявани ГЕРБ и „Атака“, че спасяваме редник Киро, редник Киро не знам кой е, но много добре си спомням акцията по спасяване на редник Цеко, когато вицепремиерът изви ръцете на правителството“, разгневи се Сидеров, имайки предвид концесията на пистата в Банско. По думите му тази концесия, приета от Министерски съвет, обслужва интересите на „редник Цеко“.

Сидеров тълкува и че държавата притежава 30% в БМФ, а в момента нещата отивали към несъстоятелност. Така държавата нямало как да прибере 300 милиона лева.
Относно обвиненията в лобизъм в полза на Делян Пеевски и Николай Банев, Сидеров заяви, че това са пълни спекулации. Той обаче припомни, че настоящият случай около закона за приватизацията не е единственият, за който очаква извинение от коалиционния си колега. Атакистът посочи, че иска Симеонов да му се извини и за това, че е определил избирателите на „Атака“ с думата „лумпели“. Сидеров бил джентълмен и решил да не разтуря патриотичната коалиция и да се яви на изборите заедно с НФСБ. По думите му нищо не пречи „Атака“ да се яви самостоятелно на предстоящите избори за ЕП.

Лидерът на „Атака“ също така сподели информацията, че вече се готвела друга коалиция. Според него в новата коалиция щели да влязат НСФБ на Симеонов, „Демократична България“ и партия на президента Румен Радев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

15 + 1 =