За пореден ден едни срещу други ще бъдат ветеринарните власти, стопаните в две от фермите, където има съмнения за чума по животните и подкрепящите ги граждани. Вчера ГЕРБ директно обвиниха БСП, че стоят зад протестите и опитите да бъде спряна евтаназията на добитъка.

И в Шарково, където оцеля само стадото на Тодорка Сакалиева, и в Болярово, където Ани Петрова не пуска за втори ден ветеринарите за проби при овцете си, доброволците се разграничиха от всякакви политически партии, а също и от мъжа, за когото управляващите твърдят, че е „топла връзка” с „Позитано” 20.

Петрова не вярва животните й да са болни, като освен това има съмнение, че първата проба с положителен резултат за чума е подправена. И ако край двете ферми ситуацията е патова, за един стопанин в с.Кости партията вече е приключила с шах и мат. Там преди повече от месец е открита чума, в резултат Васил губи 64 породисти животни.

Той призна, че не знае как ще продължи напред, вероятно обаче ще изостави животновъдството. По думите му в тази посока разсъждават и тези, които са получили обезщетения. „Над 35 души вече са подали искания за получаване на средства, голяма част от тях вече са получени. Цените не са никак лоши, те са пазарните към момента”, коментира на свой ред кметът на Царево Георги Лапчев.

Според него и Васил ще бъде обезщетен – но след като бъде санкциониран за немаркираните животни: „Ако наистина спазваш правилата би трябвало да потърсиш ветеринаря и той да ги маркира”.

btv.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви