Районен съд – Бургас определи спрямо Иван Т., привлечен като обвиняем за развратни действия в интернет (престъпление по чл. 155а, ал. 2, вр. ал. 1 от НК), да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Иван Т. е привлечен като обвиняем за това, че в периода от месец януари 2018 г. до месец юли 2018г., в гр. Бургас, чрез информационна технология – програма за комуникиране „Вайбър“, с цел извършване на блудствени действия, установил контакт, използвайки потребителско име „Иван“ с лице, ненавършило 14-годишна възраст, като използвал информация предоставена в интернет – чрез профила на пострадалата в интернет програмата „Вайбър“.

Според Районен съд – Бургас събраните доказателства сочат, че Иван Т. е извършил престъплението, за което е обвинен, т.е. налице е обосновано предположение за авторство на деянието. Характерът и степента на обществена опасност на престъплението по повдигнатото обвинение мотивираха съдебната инстанция да вземе спрямо обвиняемия най-тежката мярка на неотклонение „Задържане под стража“. Според съда „действително обвиняемият е с чисто съдебно минало и е трудово ангажиран, но извършеното от него деяние е с изключително висока степен на обществена опасност, тъй като неговите действия са били насочени срещу дете, емоционално, телесно и психически незряло, което прави евентуална манипулация върху съзнанието му много по-лесна“.

Съдът счете също, че в кориците на делото се съдържат доказателства, обосноваващи предположение за опасността обвиняемият да се укрие, ако не бъде задържан.

Определението на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред Окръжен съд – Бургас в тридневен срок.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви