Легендарният Мистър Бийн отново беше „убит“ в интернет. Няколко фалшиви новинарски сайта за пореден път публикуваха новина за смъртта на актьора Роуън Аткинсън. Новината прилича на истинска с връзка към Fox News и предполага, че актьорът е умрял в автомобилна катастрофа, след като се опитал да направи каскада. Всъщност файлът съдържа вирус. Въпреки факта, че във фалшивата новина пише, че това се е случило през 2017г., а не през 2018г., много хора смятат, че това е вярно. Facebook страница, наречена R.I.P Mr. Bean също предполага, че актьорът е починал на 17 юли 2018 година.

Подобна новина излезе и миналата година. Фалшивият пост показва снимка на Аткинсън заедно с надписа „RIP 1955-2017“ и бутон „play“, който кани потребителите да видят видеоклипа.

Според сайта за разкриване измами Hoax Slayer това е клопка, която ще зарази компютъра ви с вирус. Кликването върху публикацията ще доведе до появяването на съобщение за сигурност, в което ви съобщават, че вашият компютър е заключен, защото е заразен с вирус. След това ще бъдете посъветвани да се обадите на номер за поддръжка, който всъщност е номера на измамници, които ще се опитат да ви накарат да им кажете информация за кредитната ви карта.

Сайтът пише също, че измамници могат да се опитат да ви изтеглят софтуер, който ще им позволи да контролират вашето устройство.

Роуън Аткинсън е бил жертва на измами с интернет смърт три пъти до сега, като първият се появява през 2016 г. Вторият започна да се разпространява през март 2017 г. и изглежда точно като през 2016, макар и с актуализирани дати.

Snopes казва: „Грешките и несъответствията в измамите за смъртта му се дължат на факта, че почти същата измама е разпространявала и преди 2016 г. и след това е възстановена с малко или никакво внимание към детайлите“.

Роуън Аткинсън не е единствената знаменитост, която е измъчвана от повтарящи се измами. Актьорът Силвестър Сталоун също често трябва да потвърждава, че е жив. Най-новата фалшива новина за смъртта му беше през февруари 2018 година.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

19 + 7 =