6 години от атентата на летище Бургас се навършват днес. При терористичния атентат през 2012 година загинаха петима израелски и един български гражданин.

На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите. На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, беше взривен. При атентата загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса – български гражданин и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 38 души.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах – ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. Делото срещу тях се води задочно.

На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество. На първото изнесено заседание по делото в Бургас от близо 40 души, които предстои да бъдат разпитани, се явиха 20. Роднини на загиналите израелци са предявили иск за неимуществени вреди срещу двамата подсъдими, които възлизат на близо 200 млн. лева.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

five − 4 =