Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев предлага да се въведат промени в Наредбата за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства. Това стана ясно от негово писмо до медиите. Омбудсманът е провокиран от жалба на бургазлия, който живее в София и е принуден да плаща, за да паркира пред апартамента си в Бургас, докато е на почивка през лятото.

Преди няколко дни при Стамболиев е постъпила жалба от гражданин, притежаващ жилище в ж.к. „Лазур“. Той споделил, че е родом от град Бургас, но е преподавател в НСА“ Васил Левски“ – София, а постоянният му адрес е в столицата, живее и работи там.

Всяко лято идвал в родния си град за период от близо 2 месеца. Никога не е имал проблеми до тази година, когато прибирайки се за тазгодишната си ваканция установява, че жилището му попада в новосъздадената „Зелена зона“ за паркиране. Мъжът искал да получи разрешение – стикер, да ползва паркомясто пред блока, без да изпраща текстови съобщения, но му било отказано, защото постоянният му адрес е в София.

„Считам, че е необходимо да се измени Наредбата за условията и реда за платено и безплатно паркиране на моторни превозни средства в определени зони на територията на Община Бургас, в частта и за режима на платено локало паркиране на МПС по постоянен адрес.

Предложението ми е да се въведе нова алинея към досегашният чл. 13, в която да бъде въведена валидност на абонаментен стикер за срок от 1, 2 до 3 месеца.

Възможност за закупуване на такъв стикер да бъде предоставена на лица, притежаващи недвижим имот-жилище в град Бургас, чийто постоянен адрес не е в Общината, но имота им попада в някоя от платените зони за паркиране. Справедливо е гражданите, които притежават в собственост имоти, попадащи в т.нар. „синя“ или „зелена зона“, да могат да заплатят такса за зоната за паркиране, в близост до техните жилища. От правото могат да се ползват временно само собственици, а доказването на обстоятелствата да става посредством документ за собственост-нотариален акт, договор или друг удостоверителен документ и актуална справка за собственост от Агенция вписвания“. С това предложение излиза бургаският омбудсман.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви