Проектът е на НФСБ, съобщи Симеонов
Проектът е на НФСБ, съобщи Симеонов

Ситуацията около приватизационния договор за Българския морски флот (БМФ) от страна на братя Домусчиеви е на път да скара управляващите. В ефира на БНТ вицепремиерът Валери Симеонов разказа за координирана според него акция на „Атака“ и ГЕРБ, с която депутатите от партията му НФСБ са готови да се борят. Казусът по същество​ Става дума за един приватизационен договор, в който братя Домусчиеви поемат редица ангажименти, които са подписали с държавата.

Голямата част от тези ангажименти те ги нарушават. Те брутално не спазват задълженията си по този договор, коментира Симеонов. Така например те трябва да има 2300 души, назначени в Български морски флот (БМФ), а те имат 123 души, обясни вицепремиерът.

След приватизацията им започва едно лудо рязане на скрап на кораби и тонажа на корабите към началото на 2016 г. се намалява с под 900 000, коментира Симеонов. След осем години братя Домусчиеви се опитват да променят клаузите по договора с държавата. След това обаче ние установяваме това и внасяме решението на Министерски съвет да се обжалва решението на Арбитражния съд пред Касационен съд. В нов състав вече Арбитражният съд отбелязва, че няма никакво основание да се променят пэрвоначалните условия на договора.

В крайна сметка през юни месец държавата печели делото срещу братя Домусчиеви и ако те не изпълнят условието за тонажа на корабите, ще трябва да платят 58 млн. на държавата, разясни казуса Симеонов. Координирана атака? В деня, в който се получава решението на арбитража, миналата седмица на 9 юли, понеделник, в същия ден, колеги от „Атака“ внасят предложение за промяна на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, разкри вицепремиерът. Предложението е свързано с това специфични задължения, пряко свързани с приватизацията, да важат до пет години.

Това означава, че така спечелената победа от държавата отива в кошчето. И това се внася от депутат на Волен Сидеров. За да не стане някоя грешка, в края на същия ден, друг депутат от ВМРО внася допълнителна промяна в закона и това вече да важи за сега действащите приватизационни сделки, поясни Симеонов. По думите му второто предложение е внесено по доста непочтен начин. Впоследствие обаче този човек си изтегля подписа, но предстои все пак гледане в пленарна зала. Лично Сидеров отчита на председателски съвет, че предложението е грешка от негова страна и поисква оттеглянето на точката, на което се противопоставя ГЕРБ, разказа още вицепремиерът. Според Симеонов става дума за акция, която е координирана между „Атака“ и ГЕРБ.

„Съжалявам, че говоря за мои коалиционни партньори“. Вицепремиерът посочи, че ако в четвъртък тази точка от обсъждането на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, не бъде оттеглена, депутатите на НФСБ ще се борят яростно срещу нея. „С цената на всичко ще искаме отмяната на тази точка. Ако тя не бъде отменена, това означава, че коалицията е жертва в името на едни 58 млн. лв.„, подчерта Симеонов. Той заяви, че ако това стане, не вижда бъдеще в тази коалиция оттук-нататък.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty + twenty =