Бургаските социалисти искат обяснение от Община Бургас за изхарчените пари по Парк Арена ОЗК в к-с „Славейков“. На брифинг днес пред медиите депутатът Николай Тишев, общинският съветник Кирил Петков и Христо Панайотов изказаха съмнения, че за спортното съоръжение са изхарчени повече от необходимото средства. Проблемите според тях идвали най-вече от две насоки – липсващите трибуни на футболното игрище, който бяха заложени в началото на проекта, както и оскъпяването с 1,5 млн. лева за металната конструкция на закрития басейн. От БСП поискаха администрацията да разпространи публично заменителните таблици за цената на Парк Арена ОЗК.

Проектът беше с включено изграждане на футболно игрище с трибуни. Тях сега ги няма, а са платени с цена от над 700 хил. лева без ДДС. Това ни се стори прекалено фрапантно, но се оказва, че трибуните са заменени с два допълнителни паркинга. Ние ги измерихме и дори да сложим цена на 50 лева на квадратен метър, то повече от 120 хил. лева не може да стигне цената за тях. Направени са и едни люлки и въжета, които максимум да стигат като цена до 50 000 лева. Дори да кажем, че всички тези нови допълнения, които са на мястото на трибуните възлизат на 200 000 лева, то тогава някъде се губят останалите над 500 000 лева. Обект за едни пари е заменен с нещо, което струва много по-малко. Не се съмняваме, че общината ще даде някакво обяснение, но именно затова тя трябва да изкара таблиците с точните разходи по Парк Арена ОЗК„, каза депутатът Николай Тишев.

Той поясни, че друго обяснение на администрацията е, че трибуните са премахнати и заради безпокойството на хората, живущи в близост до спортния комплекс, че от трибуните ще се вдига много голям шум.

Относно оскъпяването на Парк Арена ОЗК от БСП са задали и друг въпрос към общината. В отговор от там се пишело, че цената на Парк Арена ОЗК е 16,6 млн. лева, но имало увеличение с 1,5 млн. лева заради завишаване на количеството на металната конструкция на сградата. От БСП признаха, че спрямо законовите изисквания е възможно стойността на един проект да бъде завишена с 15%, но допълнителните пари не били за цялостното изграждане на спортния комплекс, а само за металната му конструкция.

Тя е оценена на около 5 млн. лева, така реално тези 1,5 млн. лв. допълнителни пари са върху тези 5 млн., което прави допълнение с над 30%, а това е твърде много„, каза Христо Панайотов.

Проектантът не е предвидил близо 30% повече разходи на един от модулите в проекта – този за закрит басейн. Това е все едно да проектира закрит басейн, от който 1/3 да е открит. Общината  има специалисти, които е трябвало да видят тази голяма разлика. За нас или общината трябва да си поиска парите от проектанта, който има такава застраховка при подобни ситуации, или се оказва, че на фирмата строител са платени едни пари допълнително. Очакваме отговори от Община Бургас„, каза Тишев.

Снимки: BurgasNews

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

18 − 9 =