Миграционният натиск в Черно море през изминалата година е нулев. Това заяви с категоричност адмирал Мален Чубенков след въпрос на репортер на BurgasNews по време на брифинг с командирите на чуждестранни групи и кораби, участващи в националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2018”.

След споразуменията на ЕС с Турция, потокът от мигранти рязко спадна дори и по сухопътната ни граница„, каза още той.

Адмирал Чубенков поясни също така, че не съществува особено напрежение в Черно море между Русия и НАТО. „Учението „Бриз 2018” си има определена дата, планирано е много време и не застрашава мира в района, като мога да кажа същото и за руските учения. Това, че в дадени моменти има напрежение на политическо ниво, не се отнася за присъствието на НАТО в Черноморски регион. Провеждането на такива учения спомагат за нормалния трафик на корабите. Когато има присъствие на натовски сили в един район, то това не генерира напрежение, точно обратното – генерира сигурност“, каза още той.

Ръководителят на учението „Бриз“ комодор Бодевайн Буутс, командир на Standing NATO Maritime Group Two, все пак призна, че съществува някакво остатъчно напрежение между Русия и НАТО, но морските сили двете страни поддържат професионални, прозрачни и безопасни отношения. „Като постоянна военноморска група на НАТО ние оперираме при пълна прозрачност и се стремим да избягваме всякаква враждебност„, поясни той.

Снимки: BurgasNews

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви