Съмнение за наличие на заболяването (африканска чума) е изключително несъстоятелно. Това заяви по време на пресконференция д-р Дамян Илиев, директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Той заяви готовност да подаде оставка, ако тя му бъде поискана.

Заради усложнената обстановка в Шарково – живи вериги и блокирани пътища, стана ясно, че все още не са евтаназирани 400 животни. Сега огнището стои отворено и все още не е ликвидирано. Възможно е размножаване на вируса при тези животни и впоследствие това заболяване може да бъде разнесено в други населени места. До момента заболяването е идентифицирано на територията на шест села в две общини. В тях са установени по един или два случая във фермите. Там всички тези животни са контакти, съмнителни, рискови. Заболяването е ново в ЕС. То се пренася с тесен контакт при животни. Това е и най-вероятната причина за възникването на огнищата. Не изключено да бъде пренесена от мигранти, тъй като все още не е изключено да се пренася и от човека.

Стана ясно, че не е имало вариант за картина на стада, където не е открито заболяването. Карантиране в случая с това заболяване не може да се осъществи.

„Стана опасно да си позволим карантиниране. С карантиране ние няма да дадем гаранции на страните, които търгуват с нас, че сме предприели достатъчно ефективни мерки“, обясни д-р Илиев.

До момента около 4 000 са унищожените животни в шестте огнища. „И днес знаем, че са намерени животни в багажници да бъдат продадени“, коментира директорът на БАБХ. Още при първата регистрация на огнище ние събрахме кметове и фермери, добави той. Той заяви, че фермерите не им пречат при евтаназирането на животните, а хора, които идват да защитават фермерите.

Стана ясно, че в тези области в близост до Турция има около 300 хиляди животни. В района на общините, където има ограничения, животните са под 30 хиляди. В страната уязвимите животни – има около 1,3 млн. добитък, са уязвим на това заболяване.

Д-р Илиев бе категоричен, че и да няма заболяване никой няма право да движи животни без наше разрешение. Никой не може да продава и да движи животни в багажника си без наше разрешение. Нашата информационна система е създадена за това – да знаем какво се е случило с дадено животно, заяви той.

Директорът на БАБХ добави, че усилията са насочени да ограничат заболяването в малък регион, така че да не бъде засегната цялата страна.

По думите му отговорността на България като гранична страна е много по-голяма. В съседна Турция има около 700 чумни огнища. Ако успеят да удържат заболяването на територията на пограничните райони, рестриктивните мерки по отношение на млякото и продуктите ще важат шест месеца.

Нашата агенция е компетентният орган, който дава гаранциите на страните, които търгуват с България, изтъкна д-р Илиев. За да има дисциплиниращ ефект животните, които се установят в нелегален пренос, незабавно се евтаназират, отделно им се правят актове от полицията и от БАБХ.

Основните стъпки за контрол на заболяванията е договорено на световно ниво, ние сме длъжни да даваме информация.

„Намерихме чумата, доказахме я и при нас. Същите проби бяха изпратени в референтната лаборатория във Франция. Ние сме изпратили около 400 проби там, взели сме около 6000. Възможно във времето да се доказват нови огнища – затова мерките, които се взимат там са ограничение в движение на животни, стоки и продукти“, заяви той.

Когато обявихме пред ЕК това, че имаме чума по дребните преживни животни – те определиха две области – от които да не излизат животни и продукция за вътрешността на страната. За сега важи това правило.

Мерките, които се изпълняват особено по евтаназия – ако тези мерки се отлагат рискът за разпространение на заболяването е много голям. От понеделник идва мисия. Тук ще е един от водещите световни вирусолози, с който ще трябва да се направи типизация на вируса и във френската лаборатория – да можем да спрем заболяването, каза още директорът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви