Животновъди блокираха разклона на Болярово. Те са от селата Странджа, Воден, Шарково и Крайново. Стопаните отказват да допуснат ветеринарите за умъртвяване на животните им. Припомняме, че заради чума по дребните преживни животни има заповед за избиването им.

Преди по-малко от месец бяха умъртвени над 1 000 животни в с. Воден. Наскоро около 400 животни пък бяха убити в с. Кости.

Сега трябва да бъдат принудително умъртване близо 2000 животни в Шарково, Крайново и Странджа, тъй като пробите за болестта чума са положителни. Пробите са от европейска референтна лаборатория в Париж.

Фермерите настояват за втора проба и заплашват, че няма да допуснат избиването на животните им. Според тях обезщетенията, които ще получат, няма да са достатъчни за възстановяване на стадата и секторът ще бъде унищожен, а заедно с това и техният поминък. Това ще доведе до фалит на земеделските стопани, чиято прехрана е свързана с отглеждането на животни.

Припомняме, че в общините Царево, Малко Търново, Приморско и Средец от област Бургас е наложена забрана за придвижване на дребни преживни животни, с изключение за незабавно клане, както и на продукти, получени от тях, които не са преминали термична обработка.

Ситуацията със заболяването се проследява и контролира стриктно от експертите на БАБХ. Продължават да се извършват клинични прегледи на всички животновъдни обекти с дребни преживни животни в определените като рискови населени места от областите Бургас и Ямбол, с оглед ранно откриване на болестта и ограничаване разпространението й.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви