Големите компании сменят петродоларите с електрически

Колкото повече се разпространяват електромобилите, толкова повече те “подяждат” печалбите на големите нефтени компании и преработватели. Това неминуемо стартира и нова битка – този път за джобовете на собствениците на електромобили.

Големите нефтени компании разполагат с огромни вериги от бензиностанции в света. Те могат да станат ново поле за техния бизнес в полето на електромобилите. Според британския петролен гигант BP, продажбите на електромобили направо ще експлоадират с 8800 процента към 2040-а в сравнение с тези от миналата година. Tова несъмнено ще “ухапе” доста зле бизнеса с горива. И става много важен въпросът колко често собствениците на електромобили ще зареждат колите си в къщи, срещу зарежданията навън.

Нефтените компании възнамеряват да акцентират върху това което правят и досега – бързо презареждане. Но този път не с традиционните си горива, а зареждане с електроенергия. Тук се сблъскват интересите им с тези на компаниите производители на електроенергия. Последните акцентират повече върху домашното презареждане и това по месторабота. Битката вече тръгва в Европа, където нефтените компании вече тестват системи за бързо презареждане по бензиностанциите си.

Днес над 90 процента от презарежданията на електромобили са в домашна обстановка. И доста анализатори смятат, че това ще продължава и по-нататък. Други смятат, че ще нараства броят на електромобили, чиито собственици не разполагат със собствени гаражи или паркинг места със зарядни устройства. На тях не им остава друга възможност освен бързо презареждане по пътя в локациите на бензиностанциите. Преценките за този нов пазар варират доста. Започват от 3 процента, според лошия сценарий до 20, според оптимистичната преценка на Shell. Според последната останалите 80% ще се разпределят по равно между домашното зареждане и това в местоработата. На последното разчитат производителите на електроенергия, които залагат на инсталирането на зарядни в бизнес и офис центровете, където служителите паркират за по-дълго време.

Новият пазар ще варира по обем в различните страни по света. В Щатите например 65 процента от семействата имат собствени къщи. В останалите части на света този процент варира и обикновено е по-нисък. Голяма част от хората със собствени жилища живеят в кооперации, което прави инсталирането на зарядни станции доста комплицирано. В същото време мрежите за бързо презареждане на електомобили като тези на Tesla и на VW – Electrify America в Щатите и на Ionity в Eвропа бързо се разширяват по покритие и тук отново има поле за битка на нефтените компании с тях.

В тази битка вече има няколко подхода – BP например вече купи най-голямата в момента мрежа от зарядни станции в Англия – Chargemaster. Втората по големина нефтена компания в света – Shell, купи миналата година най-голямата европейска мрежа New Motion и направи сделка с Ionity, мрежата за бързо зареждане в Стария континент съвместно дело на BMW, Daimler, Ford и VW.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

18 − four =