Благополучно завърши операцията по изваждането на футболистите и треньора им от пещерата Тхам Луанг в Тайланд, информират световни агенции.

Тайландските пехотинци, които ръководиха спасителната операция, съобщиха, че 12-те момчета и треньорът им успешно са извадени от пещерата. Те потвърдиха, че четири „жаби“ остават в пещерата – лекар и трима пехотинци, които са помагали на момчетата.

Припомняме, в продължение на 18 дни, от 23 юни, 12 момчета от футболния отбор Wild Boars и техният треньор бяха блокирани в наводнена от дъждове пещера в Северен Тайланд. Групата беше открита от водолази в понеделник миналата седмица. Същинската част от операцията продължи в неделя, понеделник и днес. В неделя и понеделник спасителните екипи извадиха по четири момчета, а днес останалите четири момчета и треньора.

Децата са на възраст между 11 и 16 г., а треньорът е на 25 г. Днес операцията започна в 10,08 часа местно време. По-рано властите съобщиха, че настанените осем момчета в болницата са в „добро психическо състояние“. Децата са настанени в болницата в Чианг Рай.

Операцията беше изключително усложнена, тъй като децата трябваше да изминат разстояние от 3,2 километра, което включваше плуване под студена и мътна вода с препятствия като тесни подводни участъци и скали.

Спасените са в болница, където са поставени под карантина, за да се избегне риск от инфекция. Те ще останат в болницата най-малко седем дни. Това означава, че ще пропуснат финала от Световното първенство по футбол в неделя. В операцията участваха повече от 100 души, включително десетки водолази.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви