В средата на годината в нарушение на закона управляващите се канят да повишават налози. Депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти начело с председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова внесоха тези дни промени в Закона за акцизите и данъчните складове, които предвиждат още от 1 октомври да се завиши акцизът за нагреваемите тютюневи изделия, т.нар. бездимни цигари.

Само преди година парламентът въведе акцизна ставка за този нов продукт, като го приравни с нарязания тютюн със ставка от 152 лева за килограм. Сега се предлага те да се облагат като класическите цигари – с твърда сума на 1000 къса и процент от продажната цена. По сметките на вносителите така акцизът ще достигне 3.54 лева за кутия.

Нагреваемите цигари се продават у нас от около година и се отличават от обикновените с това, че тютюнът в тях не гори, а само се нагрява от специални електронни устройства и се превръща в аерозол, което според производителя го прави по-малко вреден за здравето. В момента на пазара у нас има регистриран само един вид нагреваеми тютюневи изделия – устройството на „Филип Морис“ IQOS и тютюневите стикове за него. По данни, цитирани от самата Менда Стоянова, пазарният му дял е 1.4%. В повечето европейски страни тези изделия се облагат, както досега у нас – като нарязания тютюн. Така България ще стане първата страна в ЕС, която евентуално ще третира нагреваемите цигари като обикновените. Общ европейски регламент няма. Заради ниския дял на тези изделия той може да бъде обсъждан евентуално през идната година.

Бързането с промените в закона веднага породи съмнения за лобизъм. Досега винаги е спазвано правилото налози да не се променят в течение на годината, тъй като това би затруднило фирмите и обикновените данъкоплатци да планират дейността и бюджетите си.

Аргументът, посочен от Стоянова, е, че през миналата година депутатите не са оценили навреме голямото търсене на новия тип цигари и загубите, които търпи бюджетът от това. „Ръстът е много голям, което не оценихме миналата година, когато правехме промените в акцизите. За периода януари – май 2018 г. имаме ръст от над 50% спрямо този период на миналата година. Делът на употребата на тези цигари от 1% в края на 2017 г. вече е 1.4%, а до края на годината очакваме да стане 1.6%“, заяви Стоянова.

Според шефката на бюджетната комисия правилото да не се променят данъци в течение на годината не важало за косвените налози, какъвто е акцизът. Точно преди година обаче Менда Стоянова бе на противоположно мнение. През юли 2017 г. бюджетната комисия обсъждаше промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се въведе акцизът за нагреваемите цигари. Представителят на производителя „Филип Морис“ настоя тогава налогът да влезе в сила веднага, а не от началото на 2018 г., за да може вносът на новия продукт да не създава проблеми пред митническите органи, които се затруднявали как да го таксуват заради съдържанието на тютюн в него. Менда Стоянова обаче тогава бе категорична, че срокът трябва да бъде 1 януари 2018 г. именно защото нови данъци и изменения на данъци не може да се правят по средата на годината. „Имаше конституционно решение, но то касаеше местните данъци и такси. Няма да рискуваме конституционно дело заради няколко месеца. Не смятам, че трябва да правим тази операция. Затова предлагаме 1 януари“, заяви тогава Стоянова. Според нея „няма да е драма“ нагреваемите цигари да се продават безакцизно още няколко месеца. А от финансовото министерство допълниха, че Законът за публичните финанси забранява да се правят промени в който и да е от елементите на един данък в течение на годината.

Според производителите кутията от пет лева ще надхвърли 10. От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението.

Вносителите на бездимните цигари предупреждават, че драстичното поскъпване ще доведе до нелегален внос, а не до повече пари в бюджета.

В различните сайтове вече има коментари за внос на бездимни цигари от Украйна и Сърбия, където са много по-евтини.

Междувременно депутатът от „Обединени патриоти” Искрен Веселинов качи в страницата си във „Фейсбук” коментар след разговор с Менда Стоянова, която казала, че не се интересувала дали новите цигари са по-малко вредни, защото била финансист.

„Ако от една кутия нормален тютюн, струваща 5.50 лв., 3.50 лв. влизат в бюджета, от една кутия от новите цигари при цена 5.50 лв. влизат 93 стотинки“, посочи Стоянова. Според нея така бюджетът дотирал производителя с 2.50 лв. на кутия.

„Не съм съгласна като данъкоплатец непушач моите пари да отиват за дотиране на едно изделие, употребявано от шепа хора. Това не са социално слаби хора, а обратното. За да го пушат, те са направили инвестиция от 200 лв. за устройството“, непреклонна е Менда Стоянова.

segabg.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви