Фотоизложбата „Последният руски император – По пътя на Голгота”, която може да бъде видяна до 13 юли в залите на музейна експозиция „Старият Созопол” в Центъра за занаяти в Созопол, придизвика голям интерес още с откриването си.

Изложбата включва  копия на фотографии пресъздаващи живота на семейството на руския император Николай II,  по време на неговото царуване от 1894 до 1918г.

Архивните фотоси са дело на личния дворцов фотограф и имат висока художествена и архивна стойност, тъй като пресъздават не само интимни моменти от живота на царското семейство, но и важни исторически моменти от участието на Русия в Първата световна война. В кратки анотации към изложбата е пресъздадена и голямата романтична любов на императора към неговата съпруга Александра Фьодоровна – германска принцеса и внучка на английската кралица Виктория. Предвоенната фамилна идилия е преразказана чрез портретите на петте им деца: Олга, Татяна, Мария, Анастасия и престонаследника Алексей. Серия фотографии пресъздават моменти от участието на руската армия във военните действия под ръководството на върховния главнокомандващ Николай II. От стените на експозиционото пространство фотографиите разказват за високия интелект, но също така и за драматизма, и трагичния край на фамилията на последния руски цар. В хода на неуспешната за Русия военна кампания  на германския фронт през 1917 – 18г. избухва Гражданската война в Русия, която довежда до болшевишката революция разтърсила устоите на руското общество. Със забележително достойнство руският император и цялата фамилия Романови посрещат своята жестока и трагична съдба и извървяват своя последен път към Голгота. Екзекутирани по особено жесток начин от НКВД в град Екатеринбург на християнския празник св.Марина на 17.07.1918г. Тази година /2018/ се отбелязват сто години от трагичната гибел на последния руски император и в навечерието на празника на покровителката на град Созопол св.Марина, изложбата гостува в града.

По време на откриването на изложбата  бе прожектиран филмът „ Оклеветеният император” и бяха изнесени беседи от Веселина Борисова /гр.Бургас/ и режисьора Сергей Алиев. Събитието премина при голям интерес от български и руско говорящи туристи -гости на град Созопол. Под съпровода на младата украинска изпълнителка Олга Сукнадская, гостите разгледаха великолепните фотографии, възкресяващи моменти от живота на последния руски император.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви