Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ, за да разпръсне стотици хора, събрали се в неделя за участие в гей парад въпреки забраната на властите, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Демонстрантите развяваха знамена с цветовете на дъгата и скандираха лозунги. Те се опитаха да минат в шествие по централния търговски булевард „Истиклял“, но бяха спрени от полицията, която беше отцепила района. Организаторите направиха изявление, в което заявиха, че забраната на властите няма да им попречи да преминат в мирно шествие.

След прочитането на изявлението полицията прикани хората да се разотидат, предупреждавайки, че в противен случай ще се намеси. Органите на реда използваха сълзотворен газ и палки за разпръсване на демонстрантите, които отново се събираха на други места в района на площад „Таксим“.

Властите в Истанбул за четвърта поредна година забраняват гей парада, припомня БТА. Те се позоваха на съображения, свързани със сигурността и „чувствителността“ на обществеността към тези въпроси. Организаторите на проявата казаха, че забраната нарушава правото на свобода на събиранията.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви