Бургаските депутати от БСП ще зададат серия въпроси на министър Порожанов за системното избиване на животни в Странджа. Припомняме, че миналата седмица в село Кости бяха избити стотици дребни преживни животни заради опасност от чума. Социалистите предлагат и всички депутати от бургаски регион да се съберат и обсъдят с какво могат да помогнат на хората в Странджа.

Не може да се действа по този начин с едни и същи фермери през последните 7 години. Веднъж вече избиха животните им заради шап, след това заради син език, а сега чума. Уверен съм, че има и други начини за противодействие, дори с карантина. Три пъти зануляват стопаните в Странджа„, каза Николай Тишев.

Неговият колега от групата на социалистите Димитър Стоянов допълни, че вече почти не останали хора, които да искат да живеят в Община Малко Търново. „Кметът Илиян Янчев ми сподели в разговор, че прогнозните са до 4-5 години Малко Търново да бъде закрита като община. Извиването на животните е поредно доказателство за неглижирането от страна на управляващите към хората в Странджа„, каза още той.

Според него специализираните органи не полагат грижи за опазване на животните на хората и ваксинацията им. „Имам чувството, че определени региони в страната се заличавани умишлено. Странджа е планина с качеството на Родопите. В нея има толкова много история и красота„, поясни той.

Според Петър Кънев Странджа върви с бесни темпове надолу. „На фермерите там им минава живота в гледане на животни и изведнъж идват някакви хора и им ги избиват. Държавата трябва да обърне внимание на Странджа и да има специален план за развитието на региона„, завърши той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви