Мултимедиен спектакъл на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, посветен на 70-годишнината от рождението на големия български диригент Емил Чакъров, ще се проведе на рождената дата на Маестрото – 29 юни, петък, от 20:30 часа в Летния театър.

На сцената ще излязат камерен оркестър с диригент Петя Тончева, младежки хор с диригент Анета Данаилова и балетните класове с педагози Недко Георгиев и Диляна Бахматова – Игнатова.

В програмата са включени произведения на класиците Панчо Владигеров, Марин Големинов, Любомир Пипков, П. Христосков, Й. С. Бах, П. И. Чайковски, Ж. Офенбах и др.

Спектакълът е с вход свободен, а негов режисьор е Христо Симеонов.

Емил Чакъров е роден е през 1948 г. в Бургас. Завършва Музикалното училище в София като цигулар в класа на Петър Арнаудов. Когато е на 15, той започва да изучава дирижиране в Софийската консерватория и осем години по-късно е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране Херберт фон Караян в Берлин. Впоследствие става негов асистент в оперните продукции в Залцбург и Берлин.

Емил Чакъров дирижира Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анжелис, Оркестър Tonhalle, Цюрих и Чешкия филхармоничен оркестър. Дирижира редовно в продължение на много години Ленинградската филхармония в самия Ленинград, осъществявайки с тях многобройни записи и турнета в Германия, Австрия и Италия.

През 1986 г. основава Новогодишния фестивал в София, който се провежда ежегодно с участието на артисти с международна слава. Тук, той дирижира Софийския Фестивален Оркестър, основан също по негова идея.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви