Навръх един от най-големите летни празници – Петровден, електронната система Dräger DrugTest 5000, улавяща наличието на шест вида наркотични вещества в човешкия организъм, бе дарена от кмета на Община Созопол Панайот Рейзи на ОДМВР – Бургас за нуждите на Районното управление в крайморския град.

Електронният анализатор бе закупен от Община Созопол, за да подкрепи полицейските служители от крайморския регион при проверка на водачите на превозни средства за употреба на наркотици, като по този начин се стигне до ограничаване на рисковите пътни ситуации и предотвратяване на евентуални тежки пътни произшествия.
Модерният дрегер DrugTest 5000 улавя наличието на шест забранени вещества в организма на човек, употребени преди той да бъде тестван. Анализаторът се състои от два основни компонента : Dräger DrugTest 5000 Test Kits и Dräger DrugTest 5000 Analyzer. Системата е средство за бърз и точен анализ на слюнчени проби напр. за наличие на амфетамини, т. нар. дизайнерски амфетамини, опиати, кокаин и техните метаболити, бензодиазепини, канабиноиди или метадон. С тегло по-малко от 4,5 кг, този оптико-електронен апарат извършва надежден и точен анализ на съдържащата се в Test Kit проба в рамките само на няколко минути. Разполага с осветен, удобен и управляван от менюто дисплей, който се разчита лесно дори и под малък ъгъл. Показанията на цветния дисплей могат по всяко време да бъдат избрани на един от петте предварително инсталирани езика. Анализаторът Dräger DrugTest 5000 се обслужва лесно само с три бутона и може да бъде свързан с различни устройства за обработка и запис на данни като компютър, принтер или баркод-четец. Преди всяко измерване апаратът извършва автотест за проверка на състоянието на температурните датчици, оптичната система както и общата функционалност на апарата.

По предложение на кмета на Община Созопол Панайот Рейзи, подкрепено от общинските съветници, местното полицейско управление вече разполага със специалното техническото средство, с което служителите на реда буквално след броени дни ще започнат да си служат. Директорът на ОДМВР – Бургас – старши комисар Калоян Калоянов благодари за възможността да е част от дарителската церемония, като изтъкна, че подобен жест – закупуването и предоставянето на съвременния електронен анализатор е пример за партньорски взаимоотношения между държавна институция и общински власти в лицето на общинския съвет и общинската администрация в Созопол. Той допълни, че една такава помощ, каквато оказва крайморската община със закупуването на Dräger DrugTest 5000 е неоценима, тъй като основната задача на полицаите е да работят за обществения интерес, и чрез използването на специализирания дрегер ще се случи точно това.

Дрегерът бе предаден на началника на Районно управление – Созопол -главен инспектор Милен Гайдарджиев, който от своя страна благодари и се ангажира с гарантиране спокойствието и сигурността на гражданите и почиващите в Сазополски регион.

Дарението бе прието лично от шефа на ОДМВР – Бургас – старши комисар Калоян Калоянов, като на церемонията присъстваха зам.-кметът на Община Созопол – Катя Стоянова, председателят на Общински съвет – Красимира Германова и местните общински съветници.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

2 × three =