Италия недоволства срещу изказванията на „арогантния“ френски президент Еманюел Макрон, пише британският вестник Sunday Express, предава „Фокус“. Заместник министър-председателят Луиджи Ди Майо заяви, че думите на Макрон, че „миграционните потоци към Европа са намалели в сравнение с преди няколко години“, са били извън допир с действителността.

На страницата си в социалната мрежа „Facebook“ той каза: „Италия наистина е изправена пред извънредна ситуация с миграцията и това е отчасти, защото Франция продължава да връща обратно хората на границата. „Макрон рискува да направи страната си италиански номер 1 враг в тази извънредна ситуация“, казва още той.

Това изказване е направено, след като Еманюел Макрон заяви, че европейското сътрудничество е успяло да намали миграционните потоци с близо 80%, а проблемите произтичат от „вторичните“ движения на мигрантите в Европа.
Френският президент каза: „Реалността е, че Европа не изпитва миграционна криза от същия мащаб като тази, която преживя през 2015 г.“

„Върху държава като Италия не се оказва съвсем същия миграционен натиск като миналата година. Кризата, която изпитваме днес в Европа, е политическа криза, свързана с вторични движения на мигрантите между европейските държави“, добавя Макрон.

Министърът на вътрешните работи на Италия и вицепремиер Матео Салвини обаче заяви, че страната му е изправена пред 650 000 мигранти, пристигнали по море през последните четири години, 430 000 заявления за убежище и приемане на 170 000 „предполагаеми бежанци“ с обща сума над 5 милиона евро.

В изявление, в което той споменава североизточния италиански град на границата с Франция, Салвини каза: „Ако за арогантния президент Макрон това не е проблем, ние го каним да спре обидите и да покаже вместо това някаква конкретна щедрост, като отвори многото пристанища на Франция и пропусне децата, мъжете и жените във Вентимилия (граничен град в Италия на границата с Франция).“

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви