Заев заплаши с импийчмънт президента Иванов

Иванов, който е начело на Македония от 2009 г., бе издигнат от опозиционната в момента партия ВМРО-ДПМНЕ

0
44

Ние може да поискаме президента Георге Иванов да бъде отстранен от власт, каза македонският премиер Зоран Заев, предаде сръбското радио Б92, цитирано от Епицентър.БГ.

Министър-председателят в Скопие заплаши държавния глава с процедура за импийчмънт, ако лидерът на балканската страна не даде зелена светлина на договора с Гърция. Заев и колега му от Атина Алексис Ципрас на 17 юни сложиха край на продължилия почти 27-години спор за името на бившата югославската република, която ще се нарича Северна Македония.

Вчера парламентът в Скопие одобри на първо четене документа и реши гражданите на страната да отидат на референдум, за да одобрят или отхвърлят двустранното споразумение.

„Времето на политическото шикалкавене свърши. Политиканстването вече не е на мода. Ако македонските граждани одобрят историческия договор с членката на Европейския съюз и след това господин Иванов наложи вето върху резултатите от допитването, ние ще поискаме процедура по импийчмънт на президента на страната“, категоричен бе Заев.

Иванов, който е начело на Македония от 2009 г., бе издигнат от опозиционната в момента партия ВМРО-ДПМНЕ. Заев стана премиер през 2017 г. Неговият кабинет е съставен от Социалдемократическия съюз на Македония и албанските партии: Движението Беса („Клетва“), Демократическият съюз за интеграция и Алианс за албанците.

Президентът на Македония редовно налага вето на решения на правителството „Заев“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here