Европейският съвет удължи рестриктивните мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия до 23 юни 2019 г., се казва в съобщение на европейската институция.

Мерките обхващат физически лица и компании. Ограничени са до територията на полуострова и Севастопол. Санкциите включват: забрана на внос на продукти от Крим и Севастопол в ЕС; забрана за инвестиции в Крим и Севастопол, което означава, че европейски компании или базирани в ЕС компании не могат да купуват имоти и фирми в Крим, да финансират кримски компании или да предоставят услуги; туристически услуги в Крим или Севастопол, конкретно европейски пътнически кораби не могат да акостират на пристанища на полуострова, но при извънредни ситуации има изключение;
забрана за износ на определени стоки и технологии за кримски компании или за употреба в различни сектори в Крим.

В съобщението се подчертава, че ЕС категорично остава ангажиран за запазване териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Четири години по-късно ЕС запазва позицията си да не признава анексирането на Крим и Севастопол. Брюксел осъжда това нарушение на международното право.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eight − 3 =