Автобусните превозвачи са готови днес да спрат работа, съобщи Дарик. Причина за протестните действия е несъгласието със законопроекта за Българска автомобилна камара. Според бранша той е лобистки и зад него стои малка група от хора. Очаква се около 2000 автобуса да не потеглят по маршрутите си днес между 14.00 и 15.30 ч.

За протеста са мобилизирани структури в цялата страна. Всички, които са тръгнали преди началния час на недоволството, ще изпълнят курса си, уточниха превозвачите. Те смятат, че драстичните мерки са необходими, за да бъдат чути.

Според протестиращите законопроектът за Българска автомобилна камара е „приватизиране на държавната корупция“. Той предвижда тази камара да изземе функциите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Така съмнителните практики, които пораждат корупция, няма да се прекратят, а ще се преместят в една частна структура, посочват от бранша.

Проектозаконът предвижда членството в Камарата да е задължително. То ще е свързано с такси и членски внос, но няма да дава права на членуващите в нея, смятат автобусните превозвачи, които ще протестират днес. Според тях, веднъж избран Управителният съвет на Камарата, може да стане практически несменяем, а останалите членове няма да могат да влияят върху неговата работата му.

Протестът днес е предупредителен, а ако законопроектът не бъде оттеглен, от 25 юни ще започнат по-мащабни протестни действия, които ще бъдат подкрепени и от тежкотоварните превозвачи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви