На фона на разбунтувалата се за равнопоставеност индустрия в Холивуд, проучване на Южнокалифорнийският университет показва, че дискриминация съществува и сред филмовите критици. По данни на учебното заведение, 82% от журналистите, чиито ревюта на премиерните ленти се публикуват в оборотната платформа Rotten Tomatoes, са с бял цвят на кожата. 77,8% от статиите пък са написани от мъже. Едва 4,1 на сто от публикациите са дело на цветнокожи жени.

„Дори сред топ критиците по-голяма гласност получават мъжете и белите. Преразглеждането на дефиницията за топ критик, или разширяването на броя такива критици, би била добра възможност за постигането на равнопоставеност“, обяснява Марк Чоуеити, който води проучването.

Наскоро звезди от ранга на Мерил Стрийп, Опра Уинфри, Рийз Уидърспуун, Ейми Шумър, Тина Фей, Блейк Лайвли, Райън Рейнолдс, Натали Портман и др. подписаха петиция за равнопоставеност на половете в киноиндустрията отвъд океана. Расовата дискриминация пък се превърна в общовалентен проблем след „белите оскари“ през 2015 и 2016 г.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви