Уличената в употреба на допинг състезателка на ПК „Бриз” Добромира Иванова е дала положителен резултат за използвана забранена субстанция от клас С6.a., препарати от групата на най-тежките забранени вещества.

На 20 декември 2017 г. плувкинята е дала положителна проба за D-метамфетамин, амфетамин и метаболит на D-метамфетамин, научи www. BurgasNews.com. Както вече информирахме, проверката е станала по време на държавното първенство за мъже и жени, в което Добромира Иванова участва като картотекирана в ПК „Бриз” състезателка.

Плувкинята тогава спечели в индивидуалните надпревари златен медал на 50 м бътерфлай и бронз на 50 м гръб. В щафетните плувания взе сребро на 4х50 съчетано микс заедно със съотборниците си Дмитрий Горбунов, Витали Сухорученко и Анна Долганина/, а на 4х50 св. – бронз заедно с Анна Долганина, Невена Стоилова и Ванеса Димитрова. След допинг скандала, всички тези постижения са анулирани. Както и участието на Иванова в останалите три дисциплини, където тя даде слаби резултати, и в щафетата на 4х50 съчетано –жени, където отборът стана пети.

Всички нейни индивидуални и щафетни класирания на ПК „Бриз” вече са анулирани и свалени от официалната страница на Българска федерация по плувни спортове /БФПС/. Пред имената на състезателите в щафетите е изписано: DSQ, а срещу името на Добромира Иванова: Disqualified for doping /дисквалифицирана заради допинг/.

От БФПС вече са нанесли съответните корекции в крайното класиране от държавното първенство за мъже и жени от декември м.г. Пренареждането ще донесе „закъснели” медали на следващите в класирането състезатели.

Както е известно Дисциплинарната комисия на Българския олимпийски комитет (БОК) наложи на спортистката санкция от четири години. Официално то беше потвърдено и с решение на УС на Българска федерация по плувни спортове на заседание от 22 май т.г.

Името на уличената плувкиня, както срокът за наказание, вече са публикувани на официалната страница на Международната федерация по плувни спортове (FINA).

Според публикуваната информация, наказанието на Добромира Иванова започва на 15 февруари 2018 г. и завършва на 14 февруари 2022 г. за първо нарушение на антидопингово правило.

Забранената субстанция от клас С6.а са всички стимуланти, включително всички оптични изомери (напр. d- и l-, когато е приложимо). Стимулантите включват: Неспецифични стимуланти: Адрафинил; амфепрамон; амфетамин; амфетаминил; амифеназол; бенфлуорекс; бензилпиперазин; бромантан; клобензорекс; кокаин; кропропамид; кротетамид; фенкамин; фенетилин; фенфлурамин; фенпропорекс; фонтурацетам [4-фенилпирацетам (карфедон)]; фурфенорекс; лисдексамфетамин; мефенорекс; мефентермин; мезокарб; метамфетамин(d-); р-метиламфетамин; модафинил; норфенфлурамин; фендиметразин; фентермин; прениламин; пролинтан.

Припомняме, че на шести юни BurgasNews пръв съобщи за потвърденото наказание. Определеното 4-годишно наказание е с начална дата 19 април 2018 г. Още подробности ТУК

1 КОМЕНТАР

  1. Освен състезателката, вина за допинга трябва да носи и клубът, както и треньорът. Всички спортисти са финансово подпомагани от държавата, а на местна почва и от общината. Като данъкоплатец настоявам освен на ММС клуб Бриз да върне взетите и от общината пари за Д. Иванова.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

two × one =