Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи по време на парламентарния контрол, че няма забавяне на процедурите по категоризация и прекатегоризация на туристическите обекти. Тя информира депутатите, че са издадени 483 временни удостоверения за откритите процедури по прекатегоризиране на туристическите обекти, предава БТА.

Ангелкова напомни, че всяка процедура по прекатегоризация спазва същите изисквания като за нова. За да се улесни бизнесът, ние издаваме при започването на всяка процедура за прекатегоризация временни удостоверения, като по този начин обектите изцяло отговарят на изискванията на постоянното удостоверение и така се осигурява защита на интереса пред съответния туроператор, коментира министърът.

От началото на този мандат са обработени 676 броя заявления за категоризация на места за настаняване и заведения, в това число и такива за потвърждаване на категорията на вече категоризирани туристически обект.

Допълнително са разгледани 433 преписки с констатирани нередовности, които са имали нужда за отстраняване. Направени са над 60 експертни проверки за в страна на 642 обекта. Към момента общо издадените удостоверения за категоризация на проверени обекти са 623 броя, останалите 19, които предстои да се издадат, са в смесените комисии, в които участват и представители на бизнеса.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви