Bentley - невероятен резил

Високата цена и принадлежността на даден автомобил към премиум-сегмента съвсем не гарантира идеално обслужване и решаване на всички проблеми. Доказателство за това са собственици Bentley Bentayga, които се оплакаха от дефекти в електрическата система на техните автомобили. От компанията-производител отказват всякакъв коментар по въпроса.

Историята започва с оплакване на полска собственичка на кросоувъра. Тя купува колата през май 2017 г. с тунинг-пакет на Mansory, като доработките са само външни. Само няколко месеца по-късно започват и проблемите, като основният е изключване на двигателя по време на движение. Освен това компютърът показва грешка в повечето основни системи на автомобила – ESC, системата за контрол на мъртвите зони, адаптивния круиз-контрол, адаптивното окачване и др. Отказват да работят дори подгряването на седалките и ръчната спирачка.

Проблемът се появява 3 пъти, преди колата да достигне 10 000 км пробег. В крайна сметка през периода май 2017 – март 2018 г. автомобилът влиза 8 пъти в сервиз на дилър на Bentley, където прекарва общо 92 дни. За този период специалистите така и не успяват да установят проблема и съответно да го отстранят. В крайна сметка от представителството на Bentley отказват ремонт на кросоувъра – както по гаранция, така и за сметка на жената.

Разочарована от подобно отношение, полякинята започва да търси решение и се оказва, че още няколко собственици на Bentayga са изпаднали в подобно положение. При тях проблемите също са свързани с електрическите системи на кросоувъра. Жената се обръща към медиите, откъдето изпращат официално запитване до главния офис на Bentley във Великобритания. От компанията обаче категорично отказват всякакъв коментар.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви