С почти пълно мнозинство бургаските общински съветници приеха декларация, с която се обявяват категорично против при новото райониране на страната, Бургас да попадне в една област с Варна. Декларацията бе внесена от групата на БСП и с нея те искаха да се вземат мерки срещу една от обсъжданите идеи на МРРБ. Според левицата най-доброто предложение било Бургас да си остане в един район със Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Промяната носи икономически риск. Трябва да надграждаме вече постигнатото. Тази декларацията е подписана от нас не като политици, а като бургазлии, които искат най-доброто за града си„, каза Евгений Мосинов от БСП.

Общинският лидер на Движение България на гражданите Живко Табаков  сподели от своя страна, че предложението трябва да се гледа в цялост, а не под влиянието на местен шовинизъм.

Трябва да се има предвид, че в област с Варна и Бургас, населението ще нарасне на 1,3 млн. души. Това означава, че в следващите години тази област не може да падне под минимума от 700 000 души, колкото е необходимо да има една област, за да може да кандидатства по европейски проекти“, сподели той. Табаков призна, че ще гласува „въздържал се“ по декларацията.

Аз се смятам за местен шовинист, така че мога да гласувам само в подкрепа на декларацията„, отговори му Георги Дракалиев.

Кметът Димитър Николов сподели, че в подобна декларация вече е била пратена лично от него в МРРБ и подписана от всички кметове в областта. „Темата не трябва да бъде политизирана„, каза той. От ГЕРБ бяха категорични, че опасност Бургас и Варна да попаднат в една област няма.

Декларацията очаквано бе приета с почти пълно мнозинство от 46 гласа „за“ и 1 „въздържал се“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

three × one =