Пирамидите на Древен Египет

Древeн Египет продължава да омагьосва въображението, откакто за първи път бяха почистени пясъците от Великия Сфинкс. През последните два века Египет си остава мания за археолози и историци. И е пълен все още с мистерии.

Въпреки многобройните археологически разкопки и изследвания, все още има много неща, които не разбираме и не знаем за древната страна. Някои от най-големите открития на древния свят все още лежат покрити под пясъците на Египет, чакащи да бъдат разкрити.

5. Мумията увита в … етруска книга
През 1848 г. някакъв човек купува древна египетска мумия от магазин в Александрия. След това години наред той излага на показ тази мумия, като декорация. И не осъзнава колко странен е артефактът, който притежава.

След отлепване на превръзките няколко десетилетия по-късно, учените откриват нещо много необичайно. Мумията е обвита в страници от някаква книга, която не е написана на египетски език. Необходими са години на разследване, за да се разбере на какъв език е написана книгата. Днес се знае, че е написана на етруски език. Език на също така древна цивилизация, като египетската, която някога е живяла в земите на съвременна Италия. Това е език, за който знаем малко. Думите, увити около тази мумия, съставляват най-дългия етруски текст, който някога е намиран.

Все още има много въпроси, останали без отговор. Все още не се знае какъв е текстът. Разчетени са само няколко думи, които изглеждат като дати и имена на богове, и отвъд това може само да се спекулира какво означава това или защо някой ще го увие около мъртво тяло в Египет. Какво прави етруска книга в Египет?

4. Барелефът от Дендера
На стената на храма в Дендера, Египет, има огромен барелеф, показващ много странно изображение. Това е змия в огромна топка от огън, излизаща от лотусов цвят, докато се държи от стълб с човешки ръце.

Това е странна картина – но не само защото стълбът има ръце. Тази част от картината изглежда точно като модел на Круксова тръба, вид ранна крушка, изобретен през 19 век. Всъщност прилича толкова на крушка, че някои хора мислят, че представлява диаграма, показваща как да се направи.
Разбира се, това е от типа теории, които обикновено чувате от хора вманиачени по историческия телевизионен канал и конспирациите, но този път те имат наистина убедителни аргументи.

Стаята, в която се вижда тази картина, е единствената стая в целия храм, която не е имала лампи с горящ огън. Археолозите са открили остатъци, които показват, че египтяните са имали горящи лампи във всяка друга част на сградата, освен в тази стая. Така че, ако те не са имали ранна версия на крушка, съхранена тук, как са виждали нещо в тази стая? И ако стаята е била тъмна, защо ще си правят труда да поставят толкова сложно изображение на стената?

3. Разрушената пирамида на Джедефре
Пирамидата на Джедефре (Djedefre) трябваше да бъде най-високата от всички пирамиди в Египет. Джедефре не е имал ресурсите да построи най-голямата пирамида, но е направил така, че върхът на гробницата му да е малко по-висок от всички останали. Той построил пирамидата си на хълм.

По някаква причина обаче, докато всички други пирамиди в Египет все още стоят след хиляди години, само пирамидата на Джедефре е напълно унищожена. Всичко останало от нея е само основата.

Никой не е съвсем наясно какво се е случило с пирамидата, но има различни теории. Някои смятат, че Джедефре просто е умрял, преди да бъде построена по-голямата част от пирамидата му и в крайна сметка тя е останала в развалини.

Други смятат, че римляните са разрушили пирамидата заради камъните преди 2000 години.

Някои обаче твърдят, че египетският народ наистина е ненавиждал Джедефре – дотолкова, че да е разрушил цялата пирамида само от омраза.

2. Коя всъщност е Нефертити?
Кралица Нефертити е легендарна, тъй като е една от малкото жени, които са управлявали Египет, при това е била изключително красива. Тя е съпруга на фараон Ахенатен, вероятно майка на фараона Тутанкамон, и се смята, че в крайна сметка е управлявала Египет сама.

И все пак, докато гробниците на други фараони все още се извисяват над Египет и днес, никой не е намерил окончателното място за почивка на Нефертити.
Търсенето на гробницата й продължава от години. До 2018 г. археолозите са почти убедени, че са я намерили в тайната стая, скрита в гробницата на фараон Тутанкамон. През този месец обаче, след внимателно сканиране на стената, учените откриха, че там няма нищо.

Любопитно е, че не се споменава за смъртта й в египетската история. След около 12-та година от управлението на съпруга й Акханатен, всички споменавания за Нефертити спират съвсем. Някои смятат, че това е така, защото тя е станала фараон и вече е с различно име, но не всички се съгласни с подобна теория.
Според д-р Джойс Тидсли, най-простото обяснение е, че Нефертити изобщо не е фараон. Той смята, че през 20-те години на ХХ век хората преувеличават ролята на Нефертити, защото скулптурата на лицето й става известна и те просто искат тази древна красавица да бъде много популярна. Според д-р Тидсли, обяснението е просто. Не знаем какво се е случило с Нефертити, защото тя просто не е била толкова важна за историята.

1.Изчезналата земя Пунт
Древните египетски писания са пълни с препратки към място, наречено Пунт. Това е било древно африканско царство, богато със злато, слонова кост и екзотични животни. И трябва да е било изключително мощна военна сила, едно царство заслужаващо уважението на египтяните, които са го наричали „Божията земя“.

Няма никакво съмнение, че Пунт е съществувал. Има многобройни споменавания за това царство в древните писания. Има дори рисунка на кралицата на Пунт в древен египетски храм. Но независимо от това колко мощно и колко важно е било това място, никога не е намерено и никой не знае къде е било.

Единствените следи, които имаме от Пунт са артефактите, които египтяните са запазили. Учени са проучили мумифицираните останки от два бабуина, които египтяните са получили в дар от Пунт и са открили, че поне бабуините са дошли от района на съвременната Еритрея или Източна Етиопия. Но не се наемат да твърдят, че там е било и царството Пунт, макар това откритие да дава някаква отправна точка. И ако някога руините на царство Пунт бъдат намерени, няма съмнение, че те ще отворят съвсем нова страница от древната история, която ще помогне да разкрием още по-добре миналото си.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви