От днес влиза в сила новият Европейски регламент за защита на личните данни. Той дава повече права на гражданите да знаят какво се събира и съхранява за тях като информация.

Към момента у нас има над 460 хиляди официално регистрирани администратори на лични данни. Лични данни са имената, адресите, местоположение, доходи, здравна информация, онлайн комуникация и дори електронната поща.

При нарушение на регламента компаниите, които обработват данни на европейски граждани могат да бъдат глобени с 4% от годишния оборот или до 20 млн евро.

От Комисията за защита на личните данни ще проверяват най-напред големите администратори на данни – банките, застрахователите и мобилните оператори.

Новият регламент засяга всички аспекти на бизнеса и сектор „Услуги”, хотели, ресторанти, такси компании и медицински лаборатории, например. Не всички обаче ще трябва да назначават служител за опазване на личните данни, но ще трябва да ги събират и съхраняват при определени правила и да сигнализират до 72 часа след инцидент.

Новият регламент няма да позволява на големите компании, които ви предоставят услуги, да прехвърлят без ваше съгласие данните ви на фирми, които събират задължения.

Какво ще се случи?

Какви конкретни последици ще има за българския бизнес ще стане ясно с приемането на закона до края на тази пленарна сесия в Народното събрание.

Общественото обсъждане ще приключи до 30 май. Бизнесът настоява да се повдигне долния праг от 10 хиляди клиенти, чиито данни се обработват, спрямо който ще се налага назначаването на служител по защита на личните данни.

От Комисията за защита на личните данни очакват броят на жалбите да нарасне от 500 годишно поне двойно с влизането на новия регламент в сила.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви