Американският президент Доналд Тръмп обяви, че планираната среща със севернокорейския му колега Ким Чен-ун няма да се състои, съобщават световните агенции. Причината – „огромният гняв и откритата враждебност” в последните официални позиции на Пхенян.

КНДР отново заговори за „ядрено премерване на силите”, след като вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс предупреди, че „Сервена Корея може да приключи като Либия” (където режимът беше свален с външна помощ, а лидерът – убит – б.р.). Подобни сравнения се чуха и от други високопоставени американски представители.

Според Тръмп ще е „неподходящо” двамата лидери да се срещнат на 12 юни в Сингапур, но все пак ще е добре срещата да се състои „някой ден”.

„Вие говорите за ядрените си способности, но нашите са толкова големи и мощни и се моля на Господ никога да не бъдат използвани”, пише Тръмп.

Той завършва писмото си с призив Ким да се свърже с него ако промени позицията си: „Светът и особено КНДР проигра голяма възможност за продължителен мир и просперитет. Това е наистина тъжен момент в историята”.

„Не вярвам, че имаме основания да вярваме, че може да има успешен изход. През последните много дни, ние не получихме отговор на въпросите си към тях“, заяви американският държавен секретар Майк Помпео пред американските конгресмени.

На този фон, властите в КНДР разрушиха пред погледа на журналисти от цял свят своя ядрен полигон.

Провалът на срещата Тръмп-Ким и неизбежното поредно застудяване в отношенията между Северна Корея и западния свят на практика погребват единствения сериозен външнополитически успех на Доналд Тръмп – връщането на Пхенян на масата за преговори.

Резултатите не закъсняха – индексът S&P 500 падна с половин процент за само 10 минути, доларът също понесе поражения в търговията.

бТВ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

20 − 19 =