Създателят и собственик на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини на европейските депутати за това, че не е направил достатъчно, за да защити данните на потребителите на социалната мрежа, предаде Си Би Ес, цитирана от национални медии. В изявлението си той каза: „Ние не направихме достатъчно да предотвратим инструментите, които ние предлагаме да бъдат използвани, за да вредят”.

„Това се отнася и за фалшивите новини, външната намеса в изборите и използването на информацията на потребителите”, допълни той. „Ние нямахме толкова широка представа за нашата отговорност и това беше грешка, аз съжалявам за това“, каза още Зукърбърг.
Пред Европейския парламент създателят и изпълнителен директор на Фейсбук заяви, че има подозрения за събиране на потребителски данни от страна на 200 приложения в платформата му. Зукърбърг също заяви, че компанията му инвестира в проучването на хиляди приложения от началото на скандала с „Кеймбридж аналитика“.
„От всички изследвания, които правим и в други сфери, аз очаквам, че увеличеното инвестиране в безопасността и сигурността ще бъде това, което ще бъде с най-голяма рентабилност“, каза той. „Но нека да бъдем ясни: Безопасността на хората винаги ще бъде по-важна от това да увеличим приходите си“, допълни Зукърбърг. Той допълни, че ще наеме до края на годината 20 000 човека, които да работят по сигурността и безопасността в платформата.
Зукърбърг се опита да увери европейските депутати, че Фейсбук работи за премахването на вредното съдържание в платформата. „Става въпрос за реч на омразата, терор, насилие, тормоз. Цялото това съдържание няма място при нас“, заяви изпълнителният директор на Фейсбук и допълни, че компанията му има още работа по правилата за използване, както и за развиването на изкуствения интелект в платформата. Именно изкуственият интелект засича 99% от съдържанието на Ал Кайда и „Ислямска Държава“ в Ирак и Сирия, заяви и Зукърбърг. И призна, че въпреки всички усилия Фейсбук „никога няма да е перфектен в това отношение“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви