„Пристанище Бургас винаги е било стожер на икономиката на Южна България през тези 115 години. Ако този ентусиазъм преди години е бил свързан с товарите, с развитието на икономиката на младата независима българска държава, то към момента спектърът значително се разшири. Сега пристанище- Бургас е пристан на големите круизни лайнери, имаме прекрасна марина и културен център с Магазия 1. Очакваме и първата копка на конгресния център“, заяви пред медии изпълнителният директор на Пристанище -Бургас Диян Димов. По този повод идната седмица призеднът на Мег Круз – най-голямата асоциация на круизните кораби ще посети пристанището.

Диян Димов припомни, че не случайно Бургас е избран за Европейска столица на морето, като Европейският морски ден ще бъде на 31 май в Бургас.

Като изключително успешна определи изминалата година изпълнителният директор. Портът е на печалба от оперативната дейност. За четири месеца на тази година има ръст от над 15 % на товарите, финансовият резултат е с 20 % по-висок. Пристанището стои много добре в обслужването. Директорът допълни, че се надява, че 2018-та ще е последната, в която няма да има круизни кораби заради неблагоприятната геополитическа обстановка. За следващата година вече са започнали запитванията от големите круизни оператори. „Надявам се минимум по три круизни кораба на седмица да се обслужват на пристанището“, изказа увереност Димов.

Тържественото честване на 115-тата годишнина на порта започна със засаждането на три вечнозелени дръвчета заедно с учениците от ПГЧЕ „Васил Левски”-Бургас /училището празнува 55 години от основаването си/. С това за пореден път беше потвърдена амбицията бургаското пристанище да е най-зеленото. След това възпитаници на преподавателя Йордан Ангелов рисуваха пристанище Бургас в Зоната за обществен достъп. Картините, подписани от авторите ще бъдат подарени на пристанището и ще бъдат изложени на първия етаж на Морска гара.
Довечера ще бъде открита изложбата с фотоси, в центъра на които е пристанището, Морсак гара и Магазия 1.

Ръководството на порта вече е получило поздравителни адреси от колегите си от Марсилия, Алаксандруполис, Констанца, Игуменица.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви