В Бургас започна изнесено заседание на Специализирания съд по делото за атентата на летище Бургас. От близо 40 души, които предстои да бъдат разпитани, се явиха 20.

„Имаше паника на цялото летище. Трупове между двата автобуса, в моя автобус нямаше трупове, тъй като нямаше туристи. Радвам се, че моят шофьор, който беше на автобуса оцеля, но след толкова време той още не може да се съвземе”, разказа Стойко Стойков, който е собственик на транспортна фирма. Автобусът на Стойко е обгорен, а служителят му дълго се възстановява, след като ходи на психолог.

Само половин час след атентата Павел идва на летището да търси шофьора на взривения автобус Мустафа Кьосев. Колегата му вече не е жив. Павел е свидетел днес, но не иска да си спомня. „Видях хора, които бягат за линейките, за болницата, за да спасят живота си. Колегата ми загина там”, спомня си Павел Мелев, който отива на летището, за да търси загиналия Мустафа Кьосев.

Сред свидетелите в Съдебната палата в Бургас пристигнаха и собственици на частни къщи, отдаващи стаи под наем. Единият от помагачите пребивавал почти два месеца в Несебър. Разказал измислена история, че живее в Швеция. Другият, сочен за помагач на атентатора, останал близо седмица в малък хотел в Несебър.

„Нисък, гологлав с арабска физиономия, ама те арабите и евреите ние не можем да ги различим докато не кажат. Сам идваше, къде ходи цял ден, привечер се появяваше”, сподели хотелиерът Пламен Жеков. „С шофьорска карта от щата Мичиган. Лична карта. Представяше се за Ралф Рико”, спомня си Божидар Андреев. „Шест дни, шест нощувки от 12-ти до деня на атентата. Денят на атентата той си беше платил нощувката, но не се върна”, каза Николинка Андреева.

Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан са наемали различни хотели и частни квартири с фалшиви самоличности. Използвали са известните вече имена : Brian Jeramiah JAMESON, Jacque Philippe MARTIN и Ralph William RICO. В част от пъзела се изясни, че ден преди атентата мургавият Мелиад Фара е наел лек автомобил Рено Клио с регистрационен номер А9027КТ от частна рента кар компания в центъра на Равда. Автомобил от Слънчев бряг е наел и атентаторът Мохамед Хасан Ел Хюсейни.

„Изглеждаше обикновено, плати си, поиска даже по-евтина кола. Изглеждаше напълно нормално, с бейзболна шапка, даже бих казала с бяло лице, тоест нямаше арабски вид. По никакъв начин не изглеждаше притеснен, много лъчезарен, много усмихнат, приятелски настроен”, уточни служителката на фирма за коли под наем Стоянка Тодорова.

Подсъдимите все още се издирват от Интерпол. Роднини на загиналите израелци пък са предявили иск за неимуществени вреди срещу двамата подсъдими, които възлизат на близо 200 млн. лева. Делото ще продължи и утре, когато се очаква да бъдат разпитани множество вещи лица, предаде bgnes.com.

Бомбеният атентат се случи на 18 юли 2012 година на летище Бургас, при който загинаха шофьорът на български автобус Мустафа Кьосев и петима еврейски туристи. Бяха ранени 35 души.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

1 × four =