60 нови дизайнерски наркотици са регистрирани само за 2016 г. у нас, а борбата с тяхното разпространение е изключително трудна, тъй като то вече се осъществява и онлайн. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в отговор на питане от бургаските народни представители от ПП ГЕРБ Димитър Бойчев и Диана Саватева.

То бе насочено към актуалните тенденции на наркопазара и концепцията на МВР за противодействие на разпространението сред подрастващите. Все повече млади шофьори се качват зад волана  не само пияни, но и дрогирани, което е предупреждение, че са започнали с наркотиците още като ученици, алармираха във въпроса си народните представители.

Съществува програма на МВР за работа с училищата и изграждане на генерална превенция, насочена към децата, изграждане на модели за безопасно поведение и позитивно отношение към органите на реда, подчерта министър Радев. Той съобщи че през изминалата година в тази посока са разпространени над 400 хил. брошури.

Диана Саватева посочи като положителен пример за добро взаимодействие съвместната дейност на Община Бургас, ОДМВР-Бургас и Сдружение РЕТО, в което работят хора преборили се със зависимостта.

Според Валентин Радев през последните няколко години на територията на страната няма единен специализиран пазар на наркотици, няма монопол на силно изразени нарколидери, характерни от близкото минало, няма и териториално разпределение на пазара на дрога.

Новата опасна тенденция, за която предупреди министърът, е именно продажбата на наркотици през Интернет. Според него констатираният лек спад в употребата на някои  от традиционните наркотици, се компенсира от динамичните промени в пазара на синтетична дрога, както и бързата поява на нови психоактивни вещества. Наблюдава се увеличение в употребата и разпространението най-вече на т.н. дизайнерски дроги, които са много опасни заради неясния си състав.

Новите тенденции за продажба на наркотици през Интернет изискват адекватна реакция от страна на полицията и съответна подготовка на кадрите ѝ, коментара Диана Саватева. Според нея трябва да се обмисли и прилагането на наркотестове при учениците, както и провеждането на анкети сред тях – практика, я която бургаските институции имат опит.

Питането до министър Радев е част от подготовката на дискусия за рисковете от новите дроги и успешното противодействие на разпространението им. Идеята ни е да включим в дебата представители на всички заинтересовани страни, включително семейството,  училището и неправителствени организации, за да се постигне реален ефект, заяви Димитър Бойчев. Тя ще се проведе в средата на юни.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви